Країни Балтії готові надати допомогу Україні – міністри оборони трьох республік

Міністри оборони країн Балтії висловили солідарність з Україною та готовність надати допомогу цій країні.

“Допомога найрізноманітніша – і військова, і невійськова. (…) Але що допомогу буде надано, факт”, – сказав журналістам литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас після зустрічі, що відбулася у вівторок у Каунасі.

Він обговорив із міністрами оборони Латвії та Естонії Артісом Пабріксом та Калле Лаанетом питання регіональної безпеки та співробітництва у форматах Євросоюзу та НАТО. Міністри також підписали угоду про дорожню карту співпраці Балтійських країн у 2022 році.

Литовський міністр повідомив, що Україні може бути надано військово-польовий шпиталь, а також уже надають допомогу тепловізорами.

Під час дискусій міністри говорили про дії Росії, які, за словами Анушаускаса, дестабілізують безпекову ситуацію і в регіоні, і в усій Європі.

“Ми дійшли спільної думки, що останні дії Росії, особливо концентрація збройних сил поблизу українського кордону, – це грізна спроба націлитись на суверенітет України, що добивається членства в НАТО”, – сказав Анушаускас.

Водночас, за словами естонського міністра, Росія навіть не намагається зняти гостроту ситуації, а продовжує стягувати війська та висунула “абсурдні” вимоги. Вони, за словами Лаанета, свідчать, що “цілі Кремля залишаються тими самими – змінити архітектуру безпеки, що склалася після холодної війни, та відновити свої зони впливу”.

Як сказав міністр, підтримка України в такій ситуації залишається пріоритетом, і міністерство оборони Естонії шукає можливості надати додаткову оборонну допомогу цій країні.

Пабрікс сказав, що Україна зараз захищає інтереси Європи, вимагаючи права самій обирати свою долю.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.