Резніков: У законопроєкті про держполітику перехідного періоду не буде поняття «колаборант»

За словами Резнікова, більшість людей в ОРДЛО є заручниками і «під колаборацію можуть потрапити, з великою ймовірністю, нормальні люди».

Про це віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков сказав журналістам у п’ятницю, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Резніков заявляє, що проект закону про державну політику перехідного періоду є рамковим і потребуватиме ухвалення окремих профільних законів, зокрема, про амністію, вибори, люстрацію та конвалідацію.

За його словами, у проєкті закону про державну політику перехідного періоду відмовилися від використання поняття «колаборант».

«Ми для себе ухвалили рішення відмовитися від слова «колаборант». Я сам спочатку використовував його у своїх публічних інтерв’ю і навіть говорив, що ми маємо ухвалити законодавство про колаборантів. Але коли ми почали вивчати міжнародний досвід, зокрема історичний, то ми побачили, що колаборація має дуже спірне значення і негативну конотацію у ставленні до всіх, і під колаборацію можуть потрапити, з великою ймовірністю, нормальні люди, заручники», – заявив він.

Резніков вважає, що це дуже ризикована тема, у зв’язку з чим від такої термінології вирішили відмовитися.

«У своїй більшості люди на окупованій території – заручники, тому ми пропонуємо впровадити градацію співпраці з окупаційними режимами, щоб була можливість чітко розрізняти», – додав Резніков.

Тож законопроєктом пропонується визначення термінології, яка має бути єдиною для всього законодавства. Йдеться про нові і про вдосконалені терміни: окупаційні сили та окупаційні служби РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокуповані території, реінтеграція деокупованих територій, міцний мир, території пріоритетного розвитку.

Наразі Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про завершення розробки проекту закону про державну політику перехідного періоду.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.