Бутусов: Венедіктова підписала підозру соратнику Коломойського, але стався витік інформації

Генпрокурор Ірина Венедіктова власноруч підписала підозру соратнику Коломойського Володимиру Яценку близько 9 ранку. Відразу стався витік інформації і через пів години він вже вилетів з Дніпра до Відня на чартерному літаку.

Про це пише в блозі для Цензор.НЕТ головний редактор сайту Юрій Бутусов, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Бутусов стверджує, що Венедіктова пропонувала підписати підозру Яценку прокурору САП Щуру. Щур відмовився і вона підписала підозру власноруч.

«Важко було передбачити таке рішення, але майже відразу стався витік інформації. Близько 9.30 з Дніпра до Відня вилетів чартерний літак авіакомпанії “Роза вітрів” (співвласником якої є Коломойський), на борту якого був Яценко. Оскільки Яценко не перебував у розшуку, заборонити йому виліт ніхто не міг», – пише Бутусов.

За його словами, інформацію про виліт отримав детектив НАБУ Скомаров, який веде справу «ПриватБанку» і миттєво відреагував. Він подзвонив в Украерорух «і зажадав терміново заборонити виліт з України літака з тепер уже підозрюваним Яценком», хоча літак вже пролетів Кропивницький.

Після цього Украерорух попросив підтвердження рішення і отримав від директора НАБУ Артема Ситника по спецзв’язку.

«Чартер з Яценком розвернули біля Львова. Диспетчер скасував коридор для повітряного судна і направив літак в аеропорт Бориспіль. Якби хоча б одна служба забарилася лише на 10 хвилин, літак Яценко встиг би залишити повітряний простір України», – зазначає журналіст.

Він також додав, що підозра Яценку є першою справою щодо вищого керівництва Приватбанку.

«Справа про розкрадання в банку залишалася всі ці роки фактовою. Сам Коломойський був і залишається у вельми близьких відносинах з керівництвом «Слуг народу» та Офісу президента і зберігає великий вплив на владу. Але, без сумніву, президент Зеленський не міг не знати, що таку підозру може бути виписано – можливо, без деталей і без точного часу», – вважає Бутусов.

На думку Бутусова, Венедіктова і Ситник на тлі процесу проти Коломойського в США діють зараз синхронно з американцями. А затримання Яценка може стати ще одним кроком Зеленського до зближення з адміністрацією Байдена.

У цьому контексті він також згадав «справу вагнерівців».

«До речі, нагадую, як багато піарників ОП брехали, що, мовляв, Украерорух не може посадити літак, що пролітає над нами, на український аеродром – так ось дивіться, як це робиться на практиці з підозрюваними. Один телефонний дзвінок, ніяких паперів, ніякої бюрократії, раз – і примусова посадка. Якщо, звичайно, у людей, які приймають рішення, є сміливість і воля», – підсумував журналіст.

Раніше стало відомо про затримання Яценка, який намагався покинути територію України.

«Ексвисокопосадовець намагався покинути межі України на приватному літаку у напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. Завдяки зусиллям правоохоронців, літак здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль», де особу було затримано в порядку ст. 208 КПК України. Колишній посадовець обґрунтовано підозрюється у розтраті коштів «Приватбанку» в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України)», – йдеться в повідомленні Офісу Генпрокурора.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.