Путін визнав «ЛДНР». Реакція іноземних держав (оновлюється)

Лідери цивілізованих країн рішуче засудили вчинок очільника РФ

Вже за кілька хвилин після визнання президентом РФ Володимиром Путіним «ЛДНР» низка держав та режимів відреагували на цю подію. Більшість світових лідерів засудила рішення Путіна, оскільки воно порушує міжнародне право, а також суверенітет і територіальну цілісність України.

Лідери ЄС

Голова Європарламенту Шарль Мішель, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявили, що визнання «ЛДНР» є кричущим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та мінських угод.

Велика Британія

Прем’єр Борис Джонсон заявив, що визнання «ЛДНР» порушує міжнародне право. Також після того, як Путін визнав «ЛДНР», Джонсон перервав пресконференцію та пішов поговорити із президентом України Володимиром Зеленським.

Британія пригрозила Росії покаранням через визнання «ЛДНР». Лондон узгодить свою відповідь з союзниками. Про це йдеться у Twitter міністра закордонних справ Британії Ліз Трасс. За її словами, визнання президентом Росії Володимиром Путіним «ЛДНР» демонструє кричущі ігнорування зобов’язань Росії за мінськими угодами.

My statement condemning Russia’s recognition of the ‘Donetsk People’s Republic’ and ‘Luhansk People’s Republic’ as independent states pic.twitter.com/e0y3LNu29X

— Liz Truss (@trussliz) February 21, 2022

Литва

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландбергіс заявив, що на рішення Росії визнати «ЛНР» і «ДНР» необхідно відповісти жорсткими санкціями.

Румунія

Президент Клаус Йоханніс заявив, що Румунія засуджує визнання Росією «ЛДНР». «Це кричуще порушення міжнародного права, яке має викликати найжорсткішу відповідь міжнародного співтовариства. Ми твердо підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність», – сказав він.

Польща

Як заявив польський прем’єр Матеуш Моравецький, рішення про визнання самопроголошених «республік» – це остаточна відмова від діалогу і грубе порушення міжнародного права. «Це акт агресії проти України, на який необхідно відповісти однозначною відповіддю у вигляді негайних санкцій», – зазначив він.

Також Матеуш Моравецький назвав визнання Росією незалежності терористичних «ЛНР» та «ДНР» актом агресії проти України та закликав терміново провести саміт ЄС та запровадити санкції проти РФ.

1/2 Recognition of two self-proclaimed ‘republics’ amounts to rejection of dialogue and blatant violation of international law. It is an act of aggression against Ukraine that must be met with unequivocal response & immediate sanctions. It is the only language Putin understands.

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) February 21, 2022

Німеччина

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок назвала рішення президента РФ Володимира Путіна визнати незалежність «ЛНР» та «ДНР» серйозним ударом по мирному врегулюванню конфлікту в Україні. Глава МЗС пообіцяла, що на цей крок Москви піде реакція Берліна і союзників.

«Сьогоднішнє визнання президентом Путіним сепаратистських народних республік на сході України – це кричуще порушення міжнародного права і завдає серйозного удару по всіх дипломатичних зусиллях, спрямованих на мирне врегулювання і політичне вирішення нинішнього конфлікту», – цитує пресслужба заяву Бербок.

Бербок додала, що Німеччина залишається на боці України та реагуватиме на це порушення міжнародного права.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон засудив рішення Путіна визнати «ЛДНР». Він закликав ввести санкції проти РФ.

Також Макрон запропонував скликати Радбез ООН. «Це явне одностороннє порушення міжнародних зобов’язань Росії і посягання на суверенітет України. Воно вимагає екстреного засідання Ради безпеки ООН, а також прийняття адресних європейських санкцій», – заявив Макрон.

Раніше Макрон скликав Раду з оборони та національної безпеки країни.

Сирія

Керівник проросійського сирійського режиму, що контролює лише частину території Сирії, Башар Асад заявив про готовність визнати «ЛНР» та «ДНР» вже найближчим часом.

Нагадаємо, ввечері 21 лютого президент РФ Володимир Путін після засідання Ради Безпеки РФ виступив із зверненням, у фіналі якого повідомив, що прийняв рішення про визнання «ЛДНР». Невдовзі російський диктатор та ватажки окупаційних утворень підписали відповідні документи.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.