Пільги для студентів-переселенців: на що можна розраховувати

Законодавством передбачені пільги для студентів-переселенців. Але отримати їх можна, якщо виконані деякі умови.

Про це розповіла юрист Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мін’юсту Антоніна Загура на телеканалі «Дом», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Юристка зазначила, що в Україні передбачені пільги для студентів-переселенців, але отримати їх вони зможуть тільки після того, як стануть на облік та отримають довідку внутрішньо переміщеної особи.

Крім того, вона нагадала про постанову Кабміну №975. У документі передбачено знижка до 50% на проживання в гуртожитку для студентів-ВПО, а також студентів, які проживають в населених пунктах на лінії дотику.

Водночас Загура зазначила, що скористатися такими пільгами можуть тільки ті, хто не користувався адресною допомогою як ВПО, передбаченою постановою Кабміну №505.

«Одночасно використовувати одну та іншу пільгу неможливо, тобто тут доведеться обирати. До речі, для студентів адресна допомога становить 1000 грн на місяць», — говорить Антоніна Загура.

Крім того, є категорія осіб, які мають знижку в 100% на проживання в гуртожитку. Це вказано у постанові Кабінету міністрів №975.

Студенти-переселенці, які навчаються за денною формою у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, можуть розраховувати на чітко визначені пільги від держави.

Пільги для студентів-переселенців

  • Повна або часткова оплата навчання за рахунок бюджетних коштів.
  • Пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти.
  • Соціальна стипендія.
  • Безкоштовне забезпечення підручниками.
  • Безкоштовний доступ до інтернету.
  • Безкоштовне проживання в гуртожитку.

Всі ці пільги для студентів ВПО можна отримувати від початку і до закінчення навчання. Проте вони не можуть надаватися довше, ніж до досягнення ними 23 років.

«Для того, щоб реалізувати своє право на пільги і отримати таку допомогу, студенту потрібно звернутися із заявою на ім’я керівника вищого навчального закладу. Заява складається у довільній формі, але при цьому потрібно обов’язково додати документ, який підтверджує пільгову категорію такого студента, і вказати , яку конкретно пільгу вимагає студент», – пояснила юристка.

https://www.youtube.com/watch?v=-QyBr1wZ6Fg

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.