Ультиматум в дії: Чехію мають покинути ще близько 70 російських дипломатів

Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів

Подробиці. Раніше стало відомо, що Чехія звинуватила Росію в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у  Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. За даними чеської влади, до вибухів причетні російські спецслужби. У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів.

Росія у відповідь оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата, що фактично паралізувало роботу посольства.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії, вимагаючи повернути до Москви всіх висланих дипломатів. У Кремлі на це відповіли, що «розмови з Росією у стилістиці вимог є безперспективними».

Сьогодні, 22 квітня, Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві. Це означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва. І Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Більш того, окремо Чехія просила союзників по НАТО викликати російських послів у своїх країнах як доказ їхнього протесту проти руйнівної діяльності Росії. Прага ознайомила союзників у НАТО з детальними доказами причетності російських агентів ГРУ до вибуху у Врбетице.

Окрім того, Сенат (верхня палата парламенту) Чехії визнав вибухи у Врбетіце в 2014 році актом державного тероризму проти однієї держави-члена Європейського союзу, а отже і проти всього ЄС. Сенатори закликали уряд Чехії розірвати договір про дружні відносини і співробітництво з Росією – за відповідну резолюцію проголосували 67 з 72 присутніх на засіданні членів Сенату

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.