Школи будуть із захисними спорудами: в держбюджет закладено 1,5 млрд грн

У державному бюджеті передбачено субвенцію на інфраструктурну безпекову складову освітнього процесу у розмірі 1,5 млрд грн. Для захисту шкіл Україна використовує досвід Ізраїлю та власні матеріали з урахуванням ситуації, що склалася в країні.

Про це заявив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини».

Він зазначив, що інфраструктурна складова концепції безпеки вимагає великих коштів, тож у державний бюджет України на освіту було включено окрему інфраструктурну безпекову субвенцію.

Субвенція в розмірі 1,5 млрд грн буде реалізовуватися в опорних закладах освіти, і до 1 вересня 2023 року буде обладнано саме захисні споруди у школах», – сказав Шкарлет.

За його словами, окрім бюджетних коштів МОН також розраховує на підтримку партнерів з Європейського Союзу. Наприклад, Урсула фон дер Ляєн вже анонсувала виділення 100 млн євро саме для інфраструктурної безпекової складової.

Шкарлет також нагадав, що заходи з убезпечення учасників освітнього процесу почалися на самому початку повномасштабної війни. Наразі розробляється концепція безпеки освітнього процесу, яка має дві складові: методологічну – окреслює організацію освітнього процесу в умовах, коли в країні тривають воєнні дії, а також інфраструктурну – забезпечення фізичної безпеки в закладах освіти.

Міністр зазначив, що Україна у цьому питанні використовує напрацювання Ізраїлю. Крім того, розробляє власні матеріали, з урахуванням ситуації в Україні (воєнних дій, окупації частини територій, деокупації цих територій, відсутності світла, тепла тощо).

«Україна майже єдина країна у світі, яка продовжила освітній процес під час повномасштабних воєнних і бойових дій. Наша концепція буде більш комплексна, системна і я впевнений, що саме нашу концепцію будуть брати за основу, якщо в подальшому будуть відбуватися такі масштабні бойові дії», – сказав Шкарлет.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.