Кулеба: Рішення Байдена щодо ЗРК Patriot дає гарний приклад союзникам

Глава української дипломатії вважає, що рішення президента США Джо Байдена надати Україні ЗРК Patriot відкриває двері для аналогічних кроків союзників.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Фейсбуці.

«Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше – це рішення президента Байдена відкриває двері для інших «Патріотів»», – зазначив Кулеба.

Очільник МЗС зауважив, що шлях до цього рішення почався ще до повномасштабної війни, і нагадав, що першим у квітні 2021 року публічно закликав США надати цей комплекс керівник ОПУ Андрій Єрмак.

«Пам’ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам’ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах. У перші ж дні війни Президент Зеленський, Єрмак, я, Резніков знову переконували американських партнерів: нам потрібні «Патріоти». Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та «Патріотами»», – розповів він.

За його словами, фінальним акордом стала телефонна розмова лідерів України та США у грудні.

«Патріоти» в Україні — це збережені життя та цивільна інфраструктура. Це ще одна стратегічна поразка росії, яка втратить важелі для залякування і терору. Це наближення дня нашої Перемоги. Тим більше, що крім «Патріотів» на переговорах було ще багато важливих тем», – акцентував Кулеба.

Нагадаємо, що вчора, 21 грудня, Білий дім офіційно підтвердив, що Україна отримає батарею Patriot у новому пакеті на 2 млрд доларів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.