Вітренко: Потрібно терміново від’єднуватися від енергосистеми з Білоруссю і з РФ

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що Україні вкрай необхідно терміново від’єднатися від енергосистеми з Росією та Білоруссю.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Вітренко назвав від’єднання від енергосистеми з Білоруссю і з РФ і об’єднання з європейською системою своїм головним завданням.

«Нам потрібно терміново від’єднуватися від об’єднаної енергосистеми з Білоруссю і з РФ, об’єднуватися з європейською системою. І це якраз буде одним з головних моїх завдань, щоби ми були частиною Європи, нормального ринку, де немає свавілля монополістів, де є нормальна прозора ціна. І це буде в інтересах України, нашої енергетичної безпеки, а енергетична безпека – це національна безпека», – сказав він.

Крім того, очільник Міненерго пояснив встановлену ціну у 6,99 грн за кубометр необхідністю виплачувати субсидії тим, хто не може сплачувати за газ ринкову ціну.

«В Україні багато людей, які і по три гривні платити не можуть, нажаль. І люди, які не можуть платити і по три гривні, отримують субсидії. Для того, щоб надавати гроші на субсидії, десь їх потрібно брати. І тут сидить «Нафтогаз», який продає по 7. Але ця різниця потім йде на субсидії людям, які не можуть платити і по три гривні», – розповів він.

Нагадаємо. 15 січня виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що Україні потрібне «стале вирішення проблем на ринку газу». Він запропонував розблокувати закупівлі газу безпосередньо з Росії і знайти незалежні компанії в РФ, які продаватимуть газ за нижчими цінами.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.