Уряд переніс підвищення пенсій для частини українців

Кабінет міністрів ухвалив рішення про перенесення початку виплат пенсіонерам компенсації.

Про це повідомляється на порталі уряду.

Подробиці. Рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 22 лютого, передають Вчасні Новини.

Наразі йдеться про пенсіонерів від 75 до 80 років, які мали отримати компенсацію в розмірі 400 гривень. Її перенесли з 1 липня на 1 жовтня 2021 року.

Крім того, скасовано норму, згідно з якою розміри щомісячної компенсаційної виплати, починаючи з 1 березня 2022 року,  будуть збільшуватися на встановлений коефіцієнт.

Тож документом встановлюється порядок перерахунку пенсійних виплат, починаючи з 1 березня 2021-го. Щорічну індексацію проводитимуть, застосовуючи коефіцієнт збільшення показників середньої зарплати, який враховується для обчислення пенсії (у розмірі 1,11).

Читайте також: В Україні пенсія призначатиметься автоматично, а паперові трудові книжки вже не потрібні (деталі)

Також відомо, що пенсіонери, які зараз отримують пенсію не менше 9090 грн, можуть претендувати на надбавку в розмірі близько 1000 грн після 1 березня. Перерахунок має торкнутися 8 млн українців (з 11,4 млн пенсіонерів).

Середній розмір надбавки складатиме 308 грн, а мінімальний – 100 грн. Це пояснюють тим, що у разі, якщо розрахунковий розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму (ПМ), то з державного бюджету покривають різницю і платять ПМ. А ті, у кого різниця між розрахунковою пенсією і фактичною менше 11%, підвищення на собі не відчують. Якщо ж надбавка за формулою становить менше 100 грн, то її округлять до зазначеної суми.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.