Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в травні може зайняти 30% оптового ринку

Згідно підсумків аукціону, чотири компанії зарезервували за собою всю доступну на травень потужність міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.

Як повідомляє «РБК-Україна», про це свідчать дані системного оператора НЕК «Укренерго», передають Вчасні Новини.

Подробиці. За підсумками аукціону, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в травні може зайняти 30% оптового ринку.

Всього на травень НЕК «Укренерго» розподілило 1,8 ГВт потужності для імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Це становить приблизно 30% від щодобового обсягу торгів на РДН (біржовий сегмент ринку), за даними ДП «Оператор ринку».

З Білорусі доступ до перетинів для імпорту отримали дві компанії – «ЕРУ Трейдинг» і «де Трейдинг» («Донбасенерго») потужністю 200 і 100 МВт відповідно.

З Росії доступ до міждержавних мереж отримали «ЕРУ Трейдинг» (760 МВт), ОНК-ГРУП (500 МВт) і «ЕТГ» (240 МВт).

Читайте також: Поки РФ брязкає зброєю ми купуємо у неї електроенергію

Нагадаємо. 15 травня Верховна рада прийняла проект закону про заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Цим законопроектом парламент дав повноваження НКРЕКП анулювати підсумки аукціонів з доступу до перетинів. Відповідно до проекту закону, остаточне рішення про заборону та імпорту з Росії та Білорусі повинна прийняти НКРЕКП.

Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року. За перші 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 900 млн грн. Основним імпортером з Білорусі виступає компанія «Дніпросталь-Енерго» олігарха Віктора Пінчука.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.