Мобілізація за добу: Закон вступив у дію

Закон про створення територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, що дозволяє мобілізувати резервістів за добу, набрав чинності. Нові правила торкнуться усіх жителів країни

Учора, 22 квітня, Закон №3553 був опублікований у виданні «Голос України», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Для резервістів вводять новий вид служби. Це дає можливість в разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів держави протягом доби залучити вже існуючий резерв. До складу резерву увійде невелика група громадян, які вже відслужили й мають бойовий досвід.

Окрім того, у документі прописане вдосконалення порядку військового обліку призовників, у тому числі ведення військового обліку резервістів.

Також законом вводиться електронний програмний продукт – автоматизована система «Оберіг», яка дасть можливість об’єднати цей електронний реєстр військовослужбовців з іншими реєстрами в державі.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ поясняв, що йтиметься про категорію резервістів, які проходять службу за контрактом, і резервістів оперативної черги №1. Тобто, тих громадян, які звільнилися із ЗСУ протягом останніх років війни і мають дуже серйозний досвід бойових дій.

Розміри штрафів для призовників і військовозобов’язаних

У законі вказано, що резервісти повинні будуть відвідувати центри комплектації регулярно.

За порушення правил військового обліку загрожує штраф від 510 до 850 гривень, за повторне порушення – 850-1700 гривень.

Порушення мобілізаційної підготовки штрафуватимуть на 1700-3400 гривень для громадян, на 3400-5100 гривень – для посадових осіб, а при можливому повторному порушенні загрожують штрафи від 3400 до 5100 гривень (для громадян) і від 5100 до 8500 гривень (для посадових осіб).

За умисне псування або втрату військово-облікових документів будуть штрафувати від 510 до 850 гривень, а при повторних випадках – від 850 до 1700 гривень.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.