Мовний закон: Кремінь вимагатиме від партій позбавити мандатів депутатів, які порушують законодавство

Омбудсмен із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що «вживатиме заходів» щодо ряду депутатів Харківської міської ради, які порушують мовний закон.

Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь написав у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами Кремені, відповідні порушення були зафіксовані 21 квітня 2021 року під час чергового пленарного засідання сесії Харківської міської ради.

«Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Відповідно до статті 56 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мною як Уповноваженим із захисту державної мови вже здійснюються заходи державного контролю щодо низки депутатів та посадових осіб Харківської міської ради. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті усі можливі заходи реагування, передбачені Законом», – написав він.

Кремінь зазначив, що було зафіксовано порушення мовного закону секретарем Харківської міськради, рядом депутатів та посадових осіб виконкому міської ради.

Уповноважений із захисту державної мови наголосив, що використовуючи недержавну мову під час виконання службових обов’язків, у тому числі під час засідань, заходів, зустрічей та робочого спілкування, депутати порушують не лише статтю 12 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а й депутатську присягу.

«У зв’язку з цим ми будемо звертатися до відповідних політичних сил з вимогою позбавити депутатських мандатів тих представників, які систематично порушують норми Закону та присягу», – сказав він.

Окрім того, він повторно звернувся до Генпрокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення у судовому порядку скасування рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної. Кремінь зазначив, що наразі здійснюються заходи державного контролю за застосуванням державної мови окремими депутатами Миколаївської міської ради, які систематично порушують статтю 12 мовного закону.

Нагадаємо. 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.