«Справа вагнерівців»: Венедіктова знову ухилилась від прямої відповіді щодо спецоперації (відео)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що не може розголошувати деталі розслідування справи про зрив спецоперації із затримання російських найманців ПВК «Вагнера».

Про це заявила Венедіктова у відповідь на запитання головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова в ефірі програми «Право на владу», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Під час прямого ефіру Бутусов прямо запитав Венедіктову: чи був зрив спецоперації щодо «вагнерівців» (відео внизу сторінки)

Він нагадав, що про скандал щодо зриву спецоперації по затриманню «вагнерівців», яка проводилася Україною спільно зі спецслужбами США, стало відомо ще у серпні 2020 року.

«Минуло 8 місяців. Ви зараз сказали, що порушено адміністративну справу за позовом нардепа Веніславського. На скільки я знаю, ваш заступник Максим Якубовський курує цю справу і провів допити у цій справі великої кількості посадових осіб. Тому у мене питання, скажіть, будь ласка, чи вдалося правоохоронним органам за 8 місяців з’ясувати – була спецоперація чи ні? Чи була вона зірвана?», – запитав Бутусов.

Генпрокурор заявила, що справа «вагнерівців» резонансна, і що вона знає, яку відповідь очікують від неї.

«Я знаю що ви людина, яка вміє правильно ставити питання, і я розумію, яку відповідь ви очікуєте і що ви з цією відповіддю потім будете робити. Щоб сказати, до чого дійшло слідство, про це скаже слідство. … Я не є процесуальним керівником у цій справі, я не можу розголошувати. Почекаймо, коли відповідь нам дадуть слідчі прокурори у справі», – заявила Венедіктова.

Орім того, журналіст поставив ще одне запитання, яке стосується виклику його до ДБР з приводу розголошення державної таємниці.

«29 вересня мене запросили у справі про розголошення держаної таємниці щодо цієї спецоперації в ДБР. Я прибув в ДБР відразу, повідомив всю відому мені інформацію і минуло 8 місяців і я хочу отримати відповідь: я розголошував державну таємницю, таємниця була? Була спецоперація, був провал?», – запитав він.

На це генпрокурор також не змогла відповісти, проте пообіцяла на початку наступного тижня дати відповідь про те, «що там у нас реально відбувається.

«Я не готова відповісти. У понеділок заслухаю цю справу, в понеділок обов’язково з вами зв’яжемося і вам повідомлять, що там у нас реально відбувається», – сказала Венедіктова.

Нагадаємо. Вночі 29 липня в Білорусі були затримані 32 іноземні бойовики з ПВК Вагнера. Частина затриманих значаться в базі «Миротворця» як ті, що воювали на Донбасі та в Сирії. Російський терорист Захар Прилепін підтвердив, що серед пійманих у Білорусі найманців є колишні бойовики його «батальйону».

14 серпня Білорусь видала Російській Федерації 32 бойовиків ПВК «Вагнер», проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

27 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що групу росіян, яких затримали в Білорусі як найманців приватної військової компанії, заманили в країну в рамках операції американських та українських спецслужб.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.