Після реформування бібліотечної системи кількість бібліотек скоротиться у кілька разів – директорка УІК Коваль

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль вважає, що після реформування бібліотечної системи кількість бібліотек має скоротитись у кілька разів.

“Очевидно, що не може бути такого, щоб ми повернулися до старої бібліотечної структури. Безперечно, вона є однією з перших структур надання культурних послуг, які мають бути абсолютно змінені. Не може бути такого, щоб в Україні, яка нині в дуже скрутному становищі і буде в такому стані протягом найближчих десятиліть, далі утримувалася мережа з 15 тис. публічних бібліотек. Безперечно, їхня кількість має зменшитись у рази. Це може бути 5-7 тисяч бібліотек, можливо, ще менше: стаціонарних бібліотек залишиться тільки 3 тисячі, по одній чи по кілька на кожну територіальну громаду”, – сказала Коваль в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Водночас вона наголосила, що всі жителі так чи так мають бути забезпечені доступом до бібліотечних послуг.

“Тому потрібно буде розвивати доставку книжок від цих центральних бібліотек, можуть бути якісь “бібліобуси”, можуть бути міжбібліотечні абонементи з доставкою поштовими сервісами за доступною ціною”, – додала директорка УІК.

Також вона зазначила, що бібліотеки мають змінити свій вигляд, інтер’єр, усю свою роботу для того, щоб вони стали сучасними, привабливими для молоді та для дітей, надавали можливості читати книжки і в паперовому, і в електронному вигляді, а також надавали багато інших культурних та інформаційних послуг.

“Усе це має бути змінено і трансформовано, і ми наразі ці зміни й напрацьовуємо. Тому план відновлення України включатиме і реформування бібліотечної системи, і питання наповнення бібліотечних фондів після вилучення російської літератури”, – наголосила Коваль.

Голова УІК також вважає за необхідне змінити підходи до оплати праці бібліотекарів, яка наразі залежить від категорії бібліотеки, а та залежить від кількості фондів. Крім того, враховуються “такі показники, як книговидача та кількість приписаних до бібліотеки читачів”, і тому, за словами Коваль, бібліотекарі подають завищену статистику, щоб отримувати і без того невелику зарплату в 5-6 тис. грн.

“Я вважаю, що ми повинні покінчити з цією ганебною практикою, яка змушує людей до фальшування результатів їхньої роботи, і не оцінювати роботу бібліотеки за показниками наявних фондів і книговидачі, а звернутися до досвіду європейських країн і стимулювати активність у залученні нових читачів, проведенні різних заходів, промоції читання”, – додала Коваль.

Серед іншого директорка УІК вважає, що при кожній бібліотеці має бути створено опікунські або наглядові ради, які стежитимуть за тим, щоб бібліотека отримувала достатньо фінансів, а також за змістом наповнюваних бібліотечних фондів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.