Як підштовхнути близьких до переходу на українську мову: поради військового психолога

Після початку повномасштабної війни росії проти України багато людей усвідомили важливість переходу на українську мову, тоді як принципове використання російської все частіше викликає нерозуміння та провокує скандали.

Військовий психолог і ветеран Андрій Козінчук розповів, як впоратися зі злістю, якщо близькі та друзі не намагаються говорити українською, і як підштовхнути їх до цього важливого кроку.

“Буває, що ми злимось на своїх друзів, які не переходять з російської на українську. Тут варто відокремлювати образ людини та властиву їй вербалізацію, тобто російську мову”, – радить психолог

Відповідні поради містяться на YouTube-каналі “У моєї голові”.

“Змушувати їх переходити на українську – неефективно, бо коли ти когось змушуєш, його психіка захищається. Їх потрібно спонукати переходити на українську, наприклад, самому говорити дуже красиво”.

Козінчук радить говорити друзям, що російська мова вас тригерить (зачіпає), ви відчуваєте небезпеку та дискомфорт.

Ви можете попросити їх переходити на українську мову, тому що вам так буде простіше. І що вас злять не друзі, а сам цей тригер”, – пояснює він.

Як контраргумент друг чи родич може сказати: “Ну ти ж мене розумієш”. У такому разі варто донести йому, що для вас важлива не форма, а зміст.

“Питання: чи готовий я купити російську ковбасу, тому що вона дешевша? Ні, тому що в мене зараз не економічні думки, а світоглядні”, – наводить приклад Козінчук.

За словами військового психолога, слід усвідомити цінності свого друга та не вихлюпувати агресію.

“Лупашити друга за те, що він використовує російську мову або слухає Володимира Висоцького – не дуже ефективно. Але проговорити, що вас злить сам принцип говоріння російською мовою, дуже важливо. Ви можете сказати: “Я злюся. Тобі, напевно, складно перейти, і я це розумію (або не розумію), але мене це злить”. Говоріть про свій стан, який він жахливий. І тоді ваш друг зрозуміє: “Так, якщо я говоритиму українською, це буде краще для мого друга””, – підсумував Козінчук.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.