Зима буде важкою, війна йде на виснаження – Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прогнозує важку зиму, коли війна, яку розв’язала росія проти України, йде на виснаження.

Про це він сказав, виступаючи у вівторок на саміті Кримської платформи.

«Зима буде важка, війна йде на виснаження. Це боротьба волі, а також у логістиці, тому ми маємо далі підтримувати Україну – щоб надалі Україна могла перемагати як суверенна незалежна нація», – сказав він.

За його словами, сильна, стабільна, незалежна Україна є запорукою євроатлантичної безпеки.

Столтенберг підкреслив, що росія, окупувавши Крим, перетворила його на одне з наймілітаризованіших місць на планеті й зробила плацдармом для повномасштабного вторгнення в Україну.

«Президент путін думав, що може зламати українським народ і його Збройні сили, що він може розділити демократичні нації і диктувати свої умови. Але він помилився», – зазначив генсек.

«путін почав цю війну і має сам її зупинити, прибрати свої збройні сили з української землі», –додав він.

Столтенберг нагадав, що країни НАТО надають Україні фінансову, гуманітарну, політичну і військову підтримку.

За словами Столтенберга, він постійно зв’язується з лідерами країн Контактної групи з оборони України, «щоб надавали більше озброєння, боєприпасів, і швидше».

На Мадридському саміті НАТО, що відбувся наприкінці червня, було узгоджено надавати Україні пальне, медикаменти, продовольство, засоби зв’язку та засоби захисту проти зброї масового враження, нагадав він.

«Ми також допомагаємо готуватися до зимового сезону. Допомагаємо Україні боронитися», – додав він.

Столтенберг підкреслив, що НАТО віддане справі партнерства з Україною і допомагає переходити на натовські стандарти озброєння та військового управління.

Він наголосив, що НАТО повністю солідарне з Україною, підтримує її всі 30 років і далі буде з Україною «стільки, скільки потрібно».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.