Головний розслідувач Bellingcat: Путін – це очільник держави вбивць

Христо Грозєв вважає, що президент РФ Володимир Путін має перейти як щонайменше в категорію Лукашенка, тобто божевільного диктатора.

Про це болгарський журналіст, медіаменеджер, головний розслідувач міжнародної дослідницької організації Bellingcat розповів в інтерв’ю Дмитрові Гордону, передають Вчасні Новини.

Він назвав Путіна “очільником держави вбивць” і “очільником держави, яка постійно бреше”.

“Не треба більше продовжувати… Зрозуміла моя думка про нього”, – наголосив розслідувач.

Гордон запитав, чому Путін, який розв’язав війну в Україні, досі є рукопотискним у світі.

“Це риторичне запитання. Я сам кілька разів ставив його публічно, особливо після нашого розслідування про “бригаду смерті” (Bellingcat випустила кілька розслідувань про те, що у РФ є система політичних убивств опонентів влади, у злочинах беруть участь співробітники Служби захисту конституційного ладу і боротьби з тероризмом та спеціальний підрозділ Інституту криміналістики ФСБ. – “ГОРДОН”). Я вважав, що він має перейти як щонайменше в категорію [самопроголошеного президента Білорусі Олександра] Лукашенка. Тобто божевільного диктатора, якого навіть якщо люди визнають формально правителем, уникають будь-якого спілкування з ним. Вважав, що має бути така кількість морального обурення, яка переважує прагматику. Але цього не бачу. Ближчою до цього э поведінка [президента США Джо] Байдена, який назвав його вбивцею і потім у вічі сказав йому щось схоже, а ось серед європейських лідерів не бачимо цього. Для мене це незрозуміло”, – сказав Грозєв.

Великобританія після виходу із ЄС, за спостереженнями розслідувача, “стала агресивніше поводитися”.

Він вважає, що “кожна країна має отримати негатив від Кремля”, щоб у підсумку вона змінила свою думку щодо Росії.

“Багато хто із західних громад не стежить за новинами, не цікавиться війною між Україною та Росією, що це все з вини Росії, що в Чехії вибухали склади, а в Болгарії вбивали когось… Але коли це приходить до тебе, то змінюється спосіб мислення”, – переконаний розслідувач.

Він зазначив, що зараз спрогнозувати, коли у РФ зміниться влада, неможливо.

“Усе, про що ми думаємо, що воно назавжди, за рік просто зникає. І за рік ми думаємо: як ми цього не бачили? Ми не знаємо, як цей режим піде. Але я впевнений, що для нас буде несподіванкою, як він піде”, – сказав Грозєв.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.