Німеччина звернулась до Єврокомісії з закликом купити російську вакцину для країн ЄС

ФРН закликає Єврокомісію розпочати спільні закупівлі російської вакцини «Спутник V» для країн Європейського союзу.

Як повідомляє Politico, про це заявив офіційний представник уряду Німеччини на брифінгу в Берліні, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Чиновник заявив, що Німеччина бачить, що «Комісія перебуває у процесі запуску цієї процедури».

«Ми попросили Комісію розпочати процедуру закупівель для «Спутник V», – сказав він.

За його словами, спочатку потрібно, щоб Комісія отримала думку столиць країн ЄС. Це необхідно для того, щоб побачити кількість країн, які зацікавлені в купівлі російської вакцини. Після цього вже можна переходити до переговорів за контрактом про кількість доз.

Росія вже подала заявку на схвалення препарату в Європі і перший набор Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) отримало на початку березня. Вчора Глава EMA заявив, що регулюючий орган готується проінспектувати об’єкти в Росії, де виробляється вакцина, однак не назвав термінів ухвалення рішення з приводу «Спутник V».

Читайте також: «Спутник V»: Європейський регулятор застеріг країни ЄС від використання російської вакцини

На думку німецького чиновника, перші кроки процедури закупівель в ЄС можуть початися, поки йдуть перевірки.

«Ми вважаємо, що цей процес може початися зараз, поки триває розгляд регулюючих органів. Ми вважали б правильним, якби переговори були розпочаті негайно», – сказав він.

Він додав, що наразі офіційні переговори з РФ ще не ведуться. При цьому наголосив, що це питання буде обговорюватися в найближчому майбутньому «в політичному плані».

Читайте також: Клімкін: Російська вакцина стає «політичною»

Нагадаємо. Раніше президентка Словаччини Зузана Чапутова закликала прем’єр-міністра країни Ігоря Матовича подати у відставку і покласти край політичній кризі, спричиненій його рішенням придбати розроблену в Росії вакцину проти коронавірусу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.