Генеральна асамблея ООН закликала Росію припинити повномасштабне вторгнення в Україну

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію A/ES-11/L.2, яка покладає відповідальність на Росію за гуманітарну кризу в Україні та закликає до негайного припинення вогню.

На підтримку резолюції проголосували 140 країн, 38 країн утрималися та ще п’ять країн проголосували проти неї.

Серед тих, хто проголосував “проти”, – сама Росія, Білорусь, КНДР, Еритрея і Сирія. Серед країн, що утрималися від голосування, – Алжир, Ангола, Вірменія, Болівія, ЦАР, Китай, Куба, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, ПАР, Ефіопія, Шрі-Ланка, Мадагаскар, Узбекистан, Судан, Таджикистан та інші.

У резолюції, запропонованій Францією та Мексикою, підтверджується відданість “суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України”, а також засуджується військова агресія Росії на території країни. Проект резолюції закликає РФ припинити воєнні дії, негайно вивести війська та повернутися на шлях діалогу.

Генеральна асамблея закликала забезпечити допомогу мирним жителям та їхній захист, а також розкритикувала країну-агресора за створення важкої гуманітарної ситуації.

Як повідомили в Міністерстві закордонних справ України, ухвалений документ містить вимогу до Росії негайно припинити обстріл цивільних та об’єктів цивільної інфраструктури, припинити облогу міст та забезпечити безперешкодний доступ для гуманітарного персоналу та доставки гуманітарної допомоги.

“Резолюція вимагає забезпечити захист цивільних осіб, які залишають зону бойових дій, зокрема іноземних громадян, зокрема студентів, та забезпечити їх безпечне та безперешкодне переміщення. Крім того, резолюція попереджає про можливі наслідки російської агресії на глобальну продовольчу безпеку, а також про можливі екологічні наслідки внаслідок обстрілів атомних об’єктів”, – йдеться у коментарі МЗС України у четвер.

Держави-члени ООН наголосили на необхідності повного виконання резолюції ГА ООН від 2 березня 2022 року “Агресія проти України”, а також поставили завдання Координатору ООН з надзвичайного реагування підготувати доповідь про гуманітарну ситуацію в Україні.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що схвалена резолюція стала результатом колективних та ґрунтовних зусиль понад двох десятків країн із усіх регіонів світу, співавторами якої стали 90 країн.

“Вдячні за максимальну підтримку з боку держав-членів ООН резолюції Генасамблеї, яка стала важливою частиною міжнародного інструментарію для притягнення Росії до відповідальності”, – зазначили у МЗС України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.