Боротьба з боржниками: юрист заявив, що автоматична система залишить людей без коштів для існування

У разі запровадження системи автоматичного арешту рахунків громадян-боржників НБУ і Мінюст фактично впливатимуть на конституційні права людей та позбавлять українців коштів для існування. Після того, як у липні повноцінно запрацює ця система, до неї підключать всі банки.

Про це розповів в ефірі програми «Сьогодні Ввечері» на телеканалі «Україна 24» юрист Ростислав Кравець, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами юриста, в Україні сьогодні «все відбувається своїм експериментальним шляхом», оскільки ми «намагаємося щось копіювати, але при цьому висмикуємо якісь певні обставини». І навів, як приклад, автоматичний арешт рахунків.

«Ми не беремо до уваги, яким чином там здійснюється стягнення заборгованості, яким чином там суди розглядають ці питання, як надається боржнику право самостійно виконати це рішення. Виключно береться один фрагмент, і намагаються таким чином впровадити в українську економіку», – заявив юрист.

Він наголосив, що те, що запропонували Нацбанк і Мінюст, «впливатиме на конституційні права громадян і фактично позбавлятиме їх навіть коштів для існування».

«У нас є дуже велика кількість прикладів, коли, наприклад, нотаріуси роблять виконавчі листи, які не передбачені законом. Приватні виконавці про це прекрасно знають, відкривають провадження, заарештовують рахунки, зарплатні рахунки, пенсійні, рахунки, на які надходять кошти для дітей, залишаючи матерів-одиначок без коштів для існування, вимагаючи від них якісь листи, підтвердження», – розповів Кравець.

Юрист зазначив, що неодноразово звертався до НБУ і Мін’юсту з проханням вчасно врегулювати це питання.

«Однак вони цього не зробили за півроку, і от Мін’юст вирішив зробити автоматичний арешт рахунку і позбавляти українців коштів для існування. Банки повинні відмовляти в арешті, списувати виключно 20% від того, що надходить, якщо це рахунок на соцдопомогу – відмовляти в арешті, повертати виконавчі документи. Однак всього цього не відбувається, і після того, як у липні повноцінно запрацює ця система, до неї підключать всі банки», – сказав він.

Нагадаємо. Міністерство юстиції розширило дію системи автоматизованого арешту рахунків боржників. Тепер вона буде стосуватися не тільки неплатників аліментів, як раніше, а й інших осіб, внесених до Єдиного реєстру боржників. До системи автоматичного арешту рахунків боржників приєдналися вже сім банків. Банки почали списувати борги українців автоматично на вимогу державних і приватних виконавців.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.