Епіфаній: Московський патріархат окупував назву УПЦ, але це тимчасово

Українська церква є матір’ю церкви стосовно РПЦ, бо веде більш давню історію. Московський патріархат тимчасово називається УПЦ, «але прийде час, коли закони будуть діяти».

Про це розповів Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Митрополит вчергове підкреслив, що саме російська церква є «донькою» по відношенню до української, а не навпаки. І «вони не мають права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення».

Епіфаній нагадав, що «центр руського православ’я» там, де відбувалося хрещення Руси: «чи не тут, у Дніпрі на київських пагорбах?». Він зазначив, що росіянам доводиться переписувати історію, яку Російська імперія привласнювала протягом свого існування.

«Усі літописи були переписані. Все було знищено. І забрано куди? До Москви. Їм потрібно літочислення їхнього автокефального буття як окремої церкви починати з XIV-XV століття. Вони не мають права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення», – підкреслив він.

Предстоятель ПЦУ також додав, що росіяни продовжують свої намагання утримати «дочку», але «все все навпаки. Українська церква є матір’ю церкви стосовно РПЦ. РПЦ є «донькою» Української православної церкви».

Щодо назви російської церкви в Україні українською, то Епіфаній наголошує, що «це тимчасово».

«Це тимчасово. Бо, згідно з законодавством, вони повинні перейменуватися. Звичайно, що через суди, які ухвалили певні рішення… Хоча закон є, і прийде той час, коли вони будуть змушені змінити цю назву. І ми юридично зареєстровані як Українська православна церква «Православна церква України». Ми є справжньою Українською православною церквою. А цю назву тимчасово окупували вони. Але прийде той час, коли закони будуть діяти», – сказав він.

Ярош: Нам треба підвищувати ставки у війні з РФ, і почати можна з РПЦ в Україні

Очільник ПЦУ також відповів на запитання у соціальних мережах про те, «як розібратися, де яка церква».

«Якщо немає (таблички – ред.), то по духу можна зразу зрозуміти. Якщо може український прапор бути, навіть і таблички не потрібно», – підкреслив Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.