Хорватія прийматиме на лікування поранених українських військових

Республіка Хорватія готова приймати на лікування та реабілітацію поранених українських захисників і захисниць.

Про це повідомила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

У межах першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, який розпочався у хорватському Загребі, Олена Кондратюк зустрілася з міністром ветеранів Республіки Хорватія Томо Медведом.

«Дружня Хорватія готова приймати на лікування та реабілітацію поранених українських захисників і захисниць! Про це ми домовилися із віцепрем’єр-міністром, міністром ветеранів Республіки Хорватія Томо Медведом», – зазначила Кондратюк.

Віцеспікерка нагадала, що від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Хорватія виділила на потреби української держави понад 40 мільйонів доларів. Вони надійшли у вигляді гуманітарних та військових вантажів, а також прихистила понад 22 тисячі українців.

Крім того, за її словами, у Хорватії з особливою повагою та увагою ставляться до надання підтримки і допомоги ветеранам війни. Про це, зокрема, свідчить той факт, що за відповідний напрям відповідає окремий віцепрем’єр-міністр, міністр ветеранів.

«У розмові з паном Медведом ми зосередилися на дуже цінному для України та унікальному хорватському досвіді піклування про учасників та учасниць бойових дій. Це ціла комплексна державна політика щодо лікування, протезування, фізичної і психологічної реабілітації, адаптації та соціалізації ветеранів війни та осіб з інвалідністю. Це також система пільг для родин військовослужбовців», – розповіла Кондратюк.

Вона також поінформувала, що нині міністерства ветеранів Хорватії та України активно співпрацюють між собою щодо цих питань та обмінюються досвідом.

«Ситуація на фронті в Україні дуже складна. Ми маємо гостру потребу в лікуванні та реабілітації закордоном поранених воїнів ЗСУ. і тут ми не обійдемося без допомоги дружньої Хорватії. У Хорватії на сьогодні відкрито два нових сучасних центри реабілітації ветеранів потужністю 600 ліжок на день. Ми домовилися, що тут можуть проходити програми реабілітації та відновлення українські захисники і захисниці», – додала віцеспікерка.

Водночас вона зазначила, що отримала запевнення від із віцепрем’єр-міністра, міністра ветеранів Медведа, що Хорватія готова тісно працювати разом з владою України, ділитися досвідом та своїми можливостями щодо лікування і реабілітації українських військових у Хорватії.

«Весь світ має показати в Загребі, що надає підтримку Україні. Ви не самі. Хорватський Уряд – ваш друг, Хорватський народ – ваші друзі. Ми вітаємо єдність Українського народу і віримо у вашу перемогу. Я сподіваюся шо результати Саміту стануть поштовхом для ще більшої підтримки України», – процитувала Медведа заступниця Голови Верховної Ради України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.