Денісова: Росія не надає медичну допомогу українським політв’язням

Трьом українським політв’язням, які утримуються в СІЗО-3 Новочеркаська в Ростовській області РФ, не надається медична допомога.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передають Вчасні Новини.

Вона зазначила, що наразі відомо про трьох українських політв’язнів, які потребують медичної допомоги, але не отримують.

“60-річний кримський татарин Енвер Омеров потребує хірургічного втручання для лікування гострого хронічного захворювання, Айдер Джаппаров після перенесеної коронавірусної інфекції має проблеми з диханням і біль у грудях, а також високий артеріальний тиск. Різа Омеров потребує допомоги стоматолога”, – розповіла вона.

Денісова наголосила, що в’язні зверталися до адміністрації СІЗО-3, але безрезультатно.

“Всі троє неодноразово зверталися до адміністрації СІЗО-3 щодо надання медичної допомоги, втім безрезультатно. Своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушує права на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН”, – акцентувала Денісова.

Українська омбудсменка звернулася до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування. Закликаю міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Енвера Омерова, Айдера Джаппарова та Різи Омеров, які незаконно утримується у російському слідчому ізоляторі, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити”, – підсумувала омбудсменка.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.