ФРН готова підтримати рух України в ЄС, Кулеба пропонує почати з “Північного потоку – 2”

Німеччина офіційно сформувала нову урядову коаліцію та визначила наступного канцлера. В коаліційній угоді зазначається, що новий уряд готовий підтримати рух України в ЄС

Нову урядову коаліцію сформували Соціал-демократична партія, “Зелені” та Партія вільних демократів. Лідер СДПН Олаф Шольц отримає посаду канцлера Німеччини, а міністерство закордонних справ очолить співлідерка “Зелених” Анналена Бербок.

Також було презентувано коаліційну угоду, де міститься пункт про те, що Німеччина готова підтримати рух України у напрямку до членства в ЄС та допомагатиме Україні зберегти територіальну цілісність.

“Ми працюватимемо спільно з ЄС та його державами-членами над подальшим розвитком “Східного партнерства”. Такі держави, як Україна, Молдова і Грузія, які прагнуть членства в ЄС, повинні отримати змогу наближатися (до цього – ред.) шляхом послідовних реформ у сфері верховенства права та ринкової економіки”, – йдеться в документі.

Новий уряд має скласти присягу у грудні 2021 року після того, як партії проголосують за коаліційну угоду.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до нової керівної коаліції із закликом зайняти “жорсткішу” позицію щодо газопроводу “Північний потік – 2”. Він зазначив, що у коаліційній угоді йдеться про готовність ФРН розвивати енергетичне партнерство з Україною. Це закладає підвалину зміцнення стратегічного партнерства Києва та Берліна на багато років уперед.

“У той же час ми закликаємо нову німецьку коаліцію до більш жорсткої позиції по “Північному потоку – 2″. Процес сертифікації проєкту повинен повністю відповідати не тільки букві, а й духу європейського законодавства. Ми з нетерпінням чекаємо на призначення нового німецького уряду і бажаємо новій коаліції успіхів на благо Німеччини та Європи, що відповідає інтересам України”, – наголосив міністр.

Кулеба додав, що для України дуже важливим є той факт, що “майбутній німецький уряд погодився із принциповою позицією України: текст коаліційної угоди вперше визнає важливість виділення України, Грузії та Молдови в рамках Східного партнерства та підтверджує підтримку України шляхом євроінтеграції”.

За його словами, українській стороні вдалося переконати німецьких партнерів про важливість “Асоційованого тріо”. Окрім того, нова коаліційна угода “чітко фіксує постійну підтримку з боку ФРН суверенітету та територіальної цілісності України”, зазначив Кулеба.

Також новий уряд ФРН вимагає від РФ негайного припинення спроб дестабілізації України та окупації Криму, резюмував глава МЗС.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.