ЄС звернувся до Росії із закликом скасувати указ про доступ товарів з ОРДЛО

В Євросоюзі засудили указ Володимира Путіна про спрощення доступу товарів з непідконтрольних Україні територій Донбасу в РФ.

Про це йдеться у заяві речника ЄС із зовнішньополітичних питань Петера Стано, передають Вчасні Новини.

Стано підкреслив, що підписаний 15 листопада президентом РФ Володимиром Путіним указ “націлений на подальше відділення від України тимчасово непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, що суперечить цілям мінських домовленостей”.

“Такі односторонні заходи порушують суверенітет України та її територіальну цілісність, зокрема щодо митного контролю. Вони несуть потенціал посилення напруженості та подовження статус-кво, перешкоджаючи водночас майбутньому процесу реінтеграції. Ми закликаємо Росію скасувати це рішення та припинити вживати односторонніх заходів, які лише провокують подальше поглиблення конфлікту у східній Україні. ЄС продовжить впроваджувати свою політику невизнання у цьому питанні”, – наголосив Стано.

Нагадаємо. 15 листопада Путін підписав указ про “гуманітарну підтримку населення окремих районів Донецької та Луганської областей України”. Він визнав на території РФ сертифікати походження товарів, які видають у ОРДЛО, а також допустив товари звідти до державних закупівель на рівні з російською продукцією. Також документ скасував кількісні обмеження на експорт і імпорт більшості видів товарів у торгівлі з ОРДЛО.

Міністерство закордонних справ України назвало цей указ порушенням українського законодавства та втручанням у внутрішні справи країни.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.