Влада вводить нові податки для українців, називаючи це «податковою амністією»

Ініціативи влади щодо податкової амністії є спробою влади заробити на українцях, і вони цього навіть вже не приховують. Проте самих можновладців та чиновників це не торкнеться

Як повідомляє «Обозреватель», про це заявив економіст Борис Кушнірук, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Експерт прокоментував ініціативи податкового комітету Верховної Ради щодо податкової амністії. І зазначив, що найбільшим питанням залишається той факт, що ці ініціативи жодним чином не торкнуться самих можновладців та чиновників.

«Давайте поділимо – легалізація для можновладців, які накрали, так от їх фактично це не буде стосуватися, тому що в законопроєкті взагалі говориться про те, що вони вже все задекларували і їм не потрібно нічого декларувати. Тобто у них є майно величезне, але при цьому ніхто Зеленському не задав питання: а ти податки сплатив зі своїх кіпрських і офшорних компаній, які ти там отримав. А твої партнери сплатили? Ніхто ці питання їм не задає. А враховуючи, що вони це офіційно їх задекларували, ніяких і питань немає», – сказав він.

Кушнірук також додав, що решта українців будуть змушені заплатить 5% податків зі своїх заощаджень та майна.

«Вони сподіваються, вони навіть не приховують, що вони хочуть заробити на громадянах. Вони навіть порахували, скільки доходів додатково вони отримують в бюджет. Питання в тому, що ви не зможете проконтролювати всіх і вся з точки зору того, хто скільки витратив. Коли ви почнете в ручному режимі визначати вартість житла, навіть вище певних нормативів, які вони виставили. Це не просто абсурд. Це буде завжди створювати можливості для корупції і зловживань, з якою вартістю оцінити те чи інше майно, з якою вони мають платити щось», – зазначив він.

Читайте також: «Податкова амністія» від Зеленського: як українців зобов’язують платити 5% «данини» державі

Варто зазначити, що раніше глава «податкового» Комітету Верховної Ради заявив, що українців зобов’яжуть віднести в банк всю готівку, яку вони накопичили, і заплатити з неї 5% податку. Причому заплатити доведеться, навіть якщо ці гроші були накопичені з офіційних доходів, з яких вже сплачено всі відрахування.

«У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, за якої громадяни без контролю накопичили кошти», – сказав Гетьманцев.

Нагадаємо. У першому читанні прийнято законопроект №5153 щодо так званої «податкової амністії» або одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Згідно документа, громадяни мають сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року, навіть якщо ці кошти зароблено легальним шляхом та було сплачено всі податки.

Натомість, з незрозумілих причин не декларуються літак, вертоліт, катер та яхта (по одному на одного громадянина).

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.