В Україні залучатимуть безробітних до «Армії відновлення» країни

Український уряд запропонував та активізує механізм залучення безробітних до «Армії відновлення» країни через їх участь у суспільно корисних роботах в регіонах.

Роботу оплачуватиме держава.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Зазначається, що впровадження механізму залучення безробітних до «Армії відновлення» країни  обговорювали під час наради Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко з головами обласних та Київської МВА.

Свириденко нагадала, що через війну в країні доволі високий рівень безробіття, при цьому очікується його зростання приблизно до 30%. Це стало черговим викликом для держави, тому й розробили механізм, який допоможе з працевлаштуванням людей та піде на користь державі. Тобто, тимчасово безробітних українців пропонують залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах, на добровільній основі.

«На сьогодні ми маємо дві армії – одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн», – зазначила Юлія Свириденко.

Згідно пропозицій уряду, люди, які залишились без роботи, зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

Ідеться про роботи, які спрямовані на задоволення потреб Збройних сила України та інших військових формувань і сил цивільного захисту, а також на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, це може бути:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Організатором робіт має бути військове командування спільно з ОВА самостійно або з залученням органів виконавчої влади.

Залучатимуться до вказаних робіт всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та переселенці, які не мають обмежень за станом здоров’я. При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття.

З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ.

Станом на сьогодні, 25 жовтня, суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.