Конкурсна комісія не проголосувала за рішення затвердити кандидатуру Клименка на посаду керівника САП та подати її на погодження до Офісу генпрокурора

Комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у п’ятницю ввечері не проголосувала за проект рішення, яким пропонувалося затвердити результати проходження конкурсу, загальний рейтинг, кандидатуру детектива НАБУ Олександра Клименка для зайняття посади керівника САП та направити на погодження до Офісу генерального прокурора.

Такий проект запропонувала голова комісії Катерина Коваль як альтернативу тому, на підтримку якого чотири рази не було голосів членів комісії.

Коваль пояснила, що направляла до Офісу генпрокурора документи на підтвердження проходження перевірки кандидатур, але відповіді поки що не надійшло. У зв’язку з цим вона запропонувала альтернативний проект рішення комісії – про затвердження результатів проходження конкурсу, загального рейтингу переможців, затвердження кандидатури детектива НАБУ Олександра Клименка для зайняття посади керівника САП та направлення на погодження до Офісу генерального прокурора.

Ця пропозиція викликала бурхливе обговорення в деталях, зокрема щодо необхідності підтвердження форми допуску переможців, яке відбувалося тривалий час.

Представники міжнародної громадськості у комісії просили про голосування щодо затвердження переможця конкурсу без направлення на погодження до Офісу генпрокурора.

Раніше Коваль заявила у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”, що комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) має намір докласти всіх зусиль для того, щоб унеможливити оскарження результатів конкурсу.

21 грудня комісія затвердила, що детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів для зайняття посади керівника САП, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк отримав 229 балів для зайняття посади заступника керівника САП, але члени комісії тричі не проголосували за це.

Отже, переможці конкурсу є, але технічно не затверджено результати, – комісія не набрала достатньої кількості голосів для затвердження проекту рішення. На це твердження “міжнародники” у комісії зазначили, що рішення ОАСК не набуло чинності.

У вівторок комісія зібралася у повному складі та затвердила порядок денний: проведення співбесід із кандидатами на адміністративні посади САП та з кандидатами на посаду керівника САП, оцінювання результатів, визначення переможців конкурсу. Комісія отримала рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) щодо законності порядку проведення конкурсу, співбесіди було продовжено.

Окружний адміністративний суд Києва скасував порядок конкурсної комісії з обрання керівника САП, що викликало побоювання щодо перенесення засідання конкурсної комісії та проблем із затвердженням переможця конкурсу. Рішення суд мотивував тим, що у зв’язку зі змінами в законодавстві, починаючи з 16 липня 2015 року, відповідач у справі – Конкурсна комісія з проведення відкритого конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП була позбавлена повноважень на ухвалення оскаржуваного порядку. Водночас законодавчо не було визначено орган, якому такі повноваження передавалися б.

Співбесіди кандидатів на посаду керівника САП було заплановано на 21 грудня 2021 року, після чого конкурсна комісія мала визначитися з переможцем.

Раніше генпрокурор Ірина Венедіктова пояснила, що конкурс з обрання керівника САП затягується через те, що комісія не може зібратися, і у зволіканні є “суб’єктивні фактори окремих людей”.

Президент України Володимир Зеленський сподівається на обрання керівника САП до кінця цього року.

Оновлений меморандум економічної та фінансової політики України з Міжнародним валютним фондом (передбачає обрання нового керівника САП до грудня 2021 року.

Після практичного завдання на професійну компетентність комісія неодноразово не могла зібратися, щоб призначити дату проведення завершальної співбесіди конкурсу двом претендентам на цю посаду.

На посаду керівника САП претендують детектив НАБУ Олександр Клименко та прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.