Новий рік 2022: Як обрати найкращий подарунок

Багато людей вважають, що хороший подарунок вимагає роздумів і зусиль. Однак згідно з дослідженнями, це не завжди так, пише The Washington Post.

«Одна з головних проблем у виборі подарунків полягає в тому, що ви намагаєтеся знайти щось ідеальне для іншої людини, але те, що здається ідеальним саме вам, може відрізнятися від уявлень людини, яка подарунок отримує», – сказав психолог Ніколас Еплі.

«Проблема в тому, що не існує певного «універсального поняття» у цій ситуації», – зазначає психолог Маріса Франко.

Ось що кажуть експерти про те, як правильно вибирати подарунки.

При виборі подарунку не завжди має значення «ідея та підтекст»

«У нашому дослідженні ми з’ясували, що «підтекст та значення» дуже важливі для тих, хто обирає подарунок. Витрачати час на роздуми про те, що може сподобатися іншій людині, як правило, змушує людей, хто шукає подарунок, відчувати себе ближчими та більш пов’язаними з тим, хто його отримує», — сказав Еплі. 

Дослідження показують, коли люди отримують подарунки, «ключовим ефектом» є те, наскільки презент подобається людині, а не його «підтекст».

«Ми вважаємо, що люди віддадуть перевагу тому, що ми для них обрали, а не тому, про що вони прямо просили. Звісно, найкращий варіант, коли люди отримують подарунок, який їм дійсно подобається», – каже Франко.

Однак є деякі ситуації, коли саме «ідея та підтекст» подарунку мають значення.

«Якщо «підтекст» подарунку йде від того факту, що ви думали про когось і знайшли для цієї людини щось, можливо навіть тоді, коли вона цього не очікувала — це дійсно має значення. Ми дуже цінуємо прояв турботи з боку інших, і зробити комусь подарунок, навіть невеликий, продемонструвавши, що ви думаєте про цю людину, важливо», — додає Еплі.

«Проте бажання бути занадто вдумливим у виборі подарунку може стати пасткою. Люди, які шукають подарунки, часто можуть «перестаратися» і обрати те, що занадто різко контрастує з уподобаннями «одержувача», – каже психолог Мері Стеффел.

Візьмемо, наприклад, небажання деяких людей дарувати готівку або подарункові сертифікати, оскільки вони вважають, що це занадто «знеособлено». Водночас, гроші –  досить поширений, а в деяких випадках і очікуваний подарунок. Дослідження також показують, що «одержувачі» часто можуть віддавати перевагу подарункам з «більшою гнучкістю», включаючи подарункові сертифікати.

«Вони не проти отримати подарункову картку, яка дозволяє їм купити те, що потрібно», – каже Стеффел.

«Занадто активно покладаючись на «вдумливість» при виборі подарунку, люди часто не прислухаються до того, чого хоче інша людина. Не треба ворожити або читати чужі думки. Можна просто запитати прямо», – додає Еплі.

Також важливо пам’ятати, що неможливо проникнути в свідомість інших, каже психолог Сем Магліо.

«Усі думки та розумові зусилля у світі не впустять вас у чужу голову», – додає Магліо.

Дарувати емоції краще, ніж матеріальні речі

Це може бути цілком справедлива думка. Згідно з результатами багатьох досліджень, опублікованих у 2016 році, люди, які отримують квитки на певні події, подарункові сертифікати в ресторани або спеціальні поїздки, відчувають більший зв’язок із тими, хто їм дарує ці подарунки.

Крім того, дослідники кажуть, що подарунок, який передбачає «емоції», зближує людей. Психологи радять під час вибору подарунків думати про свої відносини з «одержувачами».

Ще одна перевага такого типу подарунків полягає в тому, що людина, яка отримує нові емоції, може почуватися «багатшою» морально.

Однак матеріальні речі також можуть створити подібне «відчуття зв’язку», якщо вони правильно «представлені». Наприклад, Стеффел розповіла, що подарувала чоловікові годинник на річницю і додала лист про те, як він допоможе відстежувати їхній спільний досвід і життя разом.

Подарунки «від душі»

«Подарунки, які вимагають багато зусиль — наприклад, щось ручної роботи або річ, пошук якої зайняв багато часу, можуть бути важливими способами для тих, хто дарує, «символічно показати, свою турботу», — каже Штеффель.

В ідеалі, за словами Франко, подарунок, до якого ви докладаєте додаткових зусиль, має відповідати очікуванням «одержувача». Дослідження показують, що «одержувачі» насправді цінують подарунки, які мають «емоційне навантаження».

Коли виникають труднощі, Еплі рекомендує «створити різносторонній портфель подарунків». Ви можете подарувати людині те, що їй сподобається, або те, про що вона просила раніше, і доповнити це подарунком, який може здаватися більш значущим.

Дарувати подарунки краще, ніж їх отримувати

Не обов’язково, вважають експерти.

«Дарувати добро — це благословення, як і отримувати його. Одне не може бути краще за інше», — каже психолог.

Магліо радить тим, хто обирає подарунок, ставити кілька ключових питань: «чи ви самі б дійсно цього хотіли? Як використовувати цей подарунок? Як зробити подарунок більш практичним чи функціональним?».

«Люди, які обирають подарунок, часто не думають про «довгострокову перспективу. Вони вважають, що ефектний, дорогий, але не дуже практичний подарунок, який не має великої цінності в повсякденному житті, буде викликати захоплення. І це може бути так. Але з часом, «одержувач» залишається з красивою дорогою річчю, яка припадає пилом на полиці», – додає психолог.

«Водночас, вміти приймати подарунки – це також «мистецтво», – каже Магліо.

Нагадаємо, що згідно зі східним календарем, символ 2022 року – Чорний водяний тигр.

Вартість новорічного столу-2022 для родини з чотирьох осіб, порівняно з витратами на стіл у попередньому році, зросла на 8,1 % та складе 1844,74 грн. Про це повідомив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.