ЄС допомагає Україні впоратися з наслідками російського терору

Лише протягом двох останніх днів кілька країн заявили про потужну допомогу Україні, щоб подолати наслідки «бомбового терору» та допомогти українцям пережити надскладну зиму.

Литва

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте на брифінгу з українським і польським колегою заявила про новий пакет допомоги для енергетичного сектору України на понад €2 мільйони.

Крім того, обіцяють продовжувати робити внески в гуманітарну допомогу, щоб допомогти переміщеним особам в Україні, привозити дрони, теплий одяг для українських військових, підігрівачі та генератори. Тобто все, що може допомогти пережити цю сувору зиму громадянам України і наблизити перемогу.

«Сьогодні ми всі говоримо: «За нашу і вашу свободу». Це стало тим слоганом, який об’єднує нації зараз, як він об’єднував їх століття тому, тому що Україна сьогодні бореться не тільки за свою свободу, але й за нашу, тому вона захищає всю Європу і захищає світовий порядок, який заснований на правилах. Наша підтримка України мусить і буде продовжуватися, допоки не буде вашої перемоги і, відповідно, нашої», – відзначила очільниця литовського уряду.

Канада

Уряд Канади виділив 10 мільйонів канадських доларів (близько 7,6 мільйона доларів США) на закупівлю генераторів для України.

Міністр міжнародного розвитку Канади Харджит Саджан на своїй сторінці в Твіттері зазначив, що мільйони цивільних в Україні перебувають сьогодні без електроенергії.

«Ми виділили 10 мільйонів доларів Міжнародній організації з міграції для закупівлі та розповсюдження генераторів для критичної інфраструктури в Україні. У той час, як путін продовжує свої безрозсудні напади на безневинних людей, наша рішучість допомогти Україні лише зміцнюється», – написав він.

Фінляндія

Вже наступного тижня Фінляндія може відправити в Україну першу партію енергетичного обладнання.

В інтерв’ю Yle міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля повідомив, що Україна звернулася з проханням про екстрену допомогу після того, як росія в середу завдала масованого ракетного удару по енергетичній інфраструктурі України.

«Я вчора звернувся до компаній із проханням про пожертву обладнання, і сьогодні багато компаній позитивно відповіли на запит», – повідомив Лінтіля.

Німеччина

Канцлер ФРН Олаф Шольц назвав російські обстріли енергетичної інфраструктури України «бомбовим терором» і зазначив, що Німеччина допомагає Україні впоратися з наслідками.

«Вже вживається цілий ряд конкретних заходів для відновлення та зміцнення української інфраструктури. Є допомога в дуже нагальних ремонтно-реставраційних роботах», – запевнила представниця федерального уряду Крістіне Гоффманн.

За її словами, вже зараз Німеччина надає генератори електроенергії, обігрівачі, ковдри, фільтри для води, житлові контейнери, транспортні засоби тощо.

Зокрема, Міністерство економічного співробітництва цього року підтримало Україну на приблизно 600 млн євро. Серед іншого, 156 вантажівками було доставлено майже 2500 генераторів. Проєктом бюджету на 2023 рік передбачено виділення майже мільярда євро цьому відомству, «значна частина» якого також піде на подолання наслідків російсько-агресорської війни в Україні.

Служба технічної допомоги, THW (підпорядкована МВС), доставляла вантажі допомоги в Україну, зокрема, 431 електрогенератор.

МЗС свою чергою надає гуманітарну допомогу у вигляді зимової допомоги на суму 100 мільйонів євро. До кінця року ковдрами, матрацами та зимовим одягом буде забезпечено близько 300 тисяч осіб, обігрівачами – 75 тисяч домогосподарств, паливом – ще 50 тисяч домогосподарств.

Чехія

Понад 600 засобів обігріву та медматеріали для Києва та Миколаєва передає Прага.

«Надсилаємо з Праги посилку допомоги постраждалим від російського геноциду українців: 626 обігрівачів (400 – для Києва, 226 – для Миколаєва), 18 агрегатів (генераторів) (10 – для Києва, 8 – для Миколаєва). Плюс медичне обладнання на 22 мільйони крон для Центру громадського здоров’я при МОЗ України», – написав у своєму Tвіттері мер чеської столиці Зденек Гржиб.

Нагадаємо, що недавно Європарламент та Європейська асоціація міст розпочали ініціативу зі збору генераторів для України у великих обсягах.

Наразі у рамках ініціативи ЄС «Генератори солідарності» 17 країн Євросоюзу уже передали понад 500 генераторів Україні, процес триває.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.