Українці можуть отримувати соцдопомогу без пенсійного стажу: деталі

Громадяни України пенсійного віку, які не мають достатнього страхового стажу для отримання пенсії, мають право на тимчасову державну допомогу.

Про це пише Соціальна інформаційна платформа.

Для отримання такої допомоги необхідно досягти пенсійного віку, що станом на 2022 рік становить 60 років, та не отримувати соціальних виплат.

Окрім того, все одно потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. При цьому, середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не повинен перевищувати прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Розмір цієї допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На даний час це 2027 грн, а з 1 грудня — вже 2093 грн.

Аби отримати таку допомогу, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання чи ЦНАПів.

При цьому необхідно подати відповідну заяву, паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, довідку про трудовий стаж, яка видана органами Пенсійного фонду й декларацію про доходи та майновий стан за останні шість місяців.

Для особи, яку визнано недієздатною, також потрібна копія рішення про призначення опікуна.

Рішення про призначення тимчасової допомоги мають ухвалити протягом десяти календарних днів з дня звернення. Рішення ж про відмову повідомляють протягом п’яти днів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.