Росія може напасти на Україну через Азовське море, бо берегова лінія їй цікавіша, ніж схід — The Washington Post

Про це пише The Washington Post.

Там стверджують, що Азовське море є єдиним місцем, де сили двох країн щодня ризикують мати прямий конфлікт.

У коментарі виданню київський головний редактор «Чорноморських новин» Андрій Клименко зазначив, що море переповнене російськими кораблями — їх приблизно в чотири рази більше, ніж українських.

Оскільки немає морського кордону, російський флот може підійти якомога ближче до українського берега, що, можливо, робить південно-східні приморські міста України найбільш вразливими.

Видання вказує, що берегова лінія Азовського моря має для Росії більш серйозну стратегічну та економічну цінність, ніж східні прикордонні райони України, постраждалі від війни.

Так, українські портові міста Маріуполь і сусідній Бердянськ на західному березі моря експортують продукцію з регіону. Лише в 60 милях (96 км) від узбережжя російський порт Таганрог є центром торгівлі через південний захід Росії.

«З погляду безпеки в Азовському морі домінує Росія, й у разі війни вона активно використовуватиме це для тиску на наші південні міста на Азовському узбережжі» — заявив газеті міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він додав, що за чинних обставин, звісно, Росія диктує ситуацію на Азовському морі й переважно використовує його як «театр військових дій».

Путін нападе?

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов 21 листопада заявив, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. За даними розвідки, біля кордонів України перебувають 92 тисячі російських військових.

У Путіна прямо запитали на щорічній пресконференції у Москві 23 грудня, чи планує він напад. І він заявив, що дії РФ будуть залежати не від ходу перемовин з НАТО, а гарантій, що Альянс не буде розширюватися на схід. Тільки так, вважає Путін, Росія почуватиметься в безпеці.

Тоді ж очільник Кремля звинуватив українську владу у тому, що вона нібито готує якусь військову операцію на Донбасі. У Міністерстві закордонних справ України це одразу спростували.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.