Тисяча за вакцинацію: державні банки почали нараховувати гроші

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації.

Зазначають, що понад 3,6 мільйона людей відкрили спеціальні рахунки в цих банках. Загалом же спеціальну картку для отримання виплат відкрили близько 6 мільйонів українців.

Раніше, 16 грудня, виплати вакцинованим громадянам почали здійснювати monobank та «Альфа-Банк». Станом на 24 грудня українці витратили вже понад 270 мільйонів «ковідних» гривень.

Як подати заявку, щоб отримати гроші?

Спершу треба оформити спеціальну картку «єПідтримка» в одному з банків партнерів. Наразі їх видають шість фінустанов: державні «ПриватБанк» та «Ощадбанк», а також monobank, «А-Банк», «Альфа-банк» та «Укргазбанк». У Мінцифри планують під’єднати й інші банки. 

Оновіть «Дію», далі авторизуйтеся в додатку та виберіть там послугу «єПідтримка». Після цього — вибирайте для виплати картку «єПідтримка» і очікуйте на надходження коштів.

Хто отримає гроші?

Ви повинні бути повністю вакциновані та мати «зелений» COVID-сертифікат у додатку «Дія». А також бути громадянином України від 18 років. Щоб отримати виплату 2021 року, необхідно подати заявку з 19 по 29 грудня.

Гроші можна витратити на книги, спортзали, квитки в кіно, театр, музеї, концерти або поїздки Україною. Ви отримуєте гроші на 4 місяці. Якщо за цей час ви їх не витратите, рахунок закриють.

Люди від 60 років зможуть використати тисячу гривень за вакцинацію проти коронавірусу на соціальні потреби, зокрема, на купівлю ліків. Але таку можливість запустять із січня 2022-го.

Як витратити гроші?

Розраховуватися можна буде онлайн та офлайн, але лише у вказаних категоріях українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть COVID-тисячу в разі оплати карткою за допомогою МСС-кодів.

Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрямок бізнесу. У разі оплати карткою «єПідтримка» він повинен збігатися з одним із кодів, зазначених у постанові.

Витратити гроші на категорії товарів та послуг, яких немає у переліку, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою неможливо.

Програма реалізується лише в додатку «Дія», тому не ведіться на шахраїв. Кіберполіція відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.