У Чернігові зафіксували рідкісне явище — зимову грозу. Чому вона виникла?

Про це повідомили у Харківському регіональному центрі з гідрометеорології.

Там пояснюють, що гроза зимою утворюється за тих же умовах, що й влітку. Для її виникнення потрібна енергія нестійкості, досить волога повітряна маса, швидке падіння температури та тригерний фактор, тобто своєрідний каталізатор.

У цьому випадку Черніговом проходив холодний фронт, на якому склалися умови для виникнення конвективних купчасто-дощових хмар. Якщо температура на їхній верхній межі досягла значення приблизно -22°C, тоді є велика ймовірність, що станеться гроза.

Відео зимової грози у Чернігові від місцевої жительки Ольги Деркач:

На відміну від літніх теплих гроз, зимові мають не багато блискавок і дуже швидко руйнуються, оскільки в атмосфері мало енергії для їх підтримання, зауважують метеорологи.

І додають, що зазвичай зимова гроза супроводжується випадінням інтенсивного снігу, снігової крупи, хуртовиною та шквалистим посиленням вітру. Снігові грози прогнозувати досить складно, навіть за допомогою сучасних моделей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.