У ПАР помер колишній архієпископ Десмонд Туту. Він отримав Нобелівську премію миру за боротьбу з апартеїдом

Про це 26 грудня повідомив президент ПАР Сиріл Рамапоса.

«Смерть архієпископа Десмонда Туту — черговий розділ тяжкої втрати в прощанні нашої нації з поколінням видатних південноафриканців, які залишили нам звільнену Південну Африку», — сказав Рамапоса.

Десмонд Мпіло Туту був південноафриканським активістом і священнослужителем, у 1980-х став всесвітньовідомим противником політики апартеїду.

Туту став першим темношкірим південноафриканським архієпископом англіканської церкви в Кейптауні та примасом Церковної провінції Південної Африки (нині — Англіканська Церква Південної Африки).

Відтак у 1984 році він став другим південноафриканцем, якого нагородили Нобелівською премією миру. Серед інших його нагород: Премія Альберта Швейцера за Гуманітарну Допомогу (1986 рік), Премія миру ім. Ґанді (2005 рік) і Президентська медаль Свободи (2009 рік).

Більше про апартеїд

Це офіційна політика расової дискримінації, сегрегації та гноблення, яку впродовж 1948-1991 років проводили правлячі кола ПАР проти місцевого темношкірого населення, а також переселенців з Азії.

В основі цієї політики — ідея про відособлений розвиток «європейського і неєвропейського населення» Південної Африки. Внаслідок застосування норм апартеїду більшість населення ПАР була зведена до безправного стану.

Режим апартеїду дискредитував уряд ПАР перед світовою громадою. У 1976 році набрала чинності Міжнародна конвенція ООН про припинення злочинів апартеїду і покарання за нього.

Ліквідація системи апартеїду почалася після приходу до влади в ПАР уряду Фредеріка де Клерка (1989 року). У 1991 році він як президент скасував дію основних елементів законів про апартеїд.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.