Кулеба та Сіярто домовились про переговори щодо мови та освіти

Міністри МЗС України та Угорщини Дмитро Кулеба та Петер Сіярто домовилися про спільну роботу фахівців обох країн над вирішенням суперечок щодо мови та освіти.

Про це Кулеба заявив на спільній із Сіярто пресконференції в Києві, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Міністри закордонних справ України та Угорщини провели зустріч у Києві і домовились про подальшу роботу над вирішенням спірних питань щодо мови й освіти.

«Сьогодні ми говорили як партнери, які хочуть вирішувати проблеми, а не створювати нові. Тому ми домовилися, що найближчим часом відбудеться засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти, а також онлайн бізнес-форум», – сказав Кулеба.

За словами міністра, труднощі у відносинах між країнами існують, однак є також речі, які залишаються за дужками протиріч. Він назвав послідовну підтримку Угорщиною суверенітету та територіальної цілісності України та підтримку Угорщиною нашої держави в Євросоюзі.

Підтвердив досягнуті з українським колегою домовленості і міністр СЗС Петер Сіярто.

«Я звернувся до пана міністра, щоб ми розпочали спільну роботу у зв’язку із законом про мову, який викликав певне напруження у наших відносинах. Ми хочемо створити робочу групу, яка отримає повноваження щодо того, яким чином потрібно втілювати закон про освіту», – сказав він.

Він додав, що у разі успішності цих консультацій вдасться виключити багато «факторів непевності» та «зупинити погіршення наших відносин та повернути цей процес у добрий напрямок».

Крім того, Сіярто розповів про відсутність сепаратизму на Закарпатті.

«На угорців Закарпаття ми дивимося як на таку можливість поєднання з вами. Ми віримо, що коли ми підтримуємо спільноту угорців Закарпаття, то таким чином ми підтримуємо і допомагаємо відносинам між Україною й Угорщиною. (…) Ми завжди підтримували вашу інтеграцію і ваш суверенітет, і тому всі звинувачення, які пов’язані з сепаратизмом, не мають жодного сенсу», – заявив міністр МЗС Угорщини.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.