У МОЗ пояснили, які документи потрібні для вакцинації та як отримати ковідний «паспорт»

В Україні з’явилася єдина база громадян, які були вакциновані від коронавірусної інфекції. Сам ковідний «паспорт» буде у вигляді довідки про щеплення.

Про це розповів головний державний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Віктор Ляшко в ефірі телеканалу «Україна 24», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Віктор Ляшко зазначив, що довідки планується видавати у вигляді нормативно-правового акта (форма 063), а також у вигляді міжнародного свідоцтва, яке прийнято в усьому світі.

«Кожне щеплення заноситься в електронну систему охорони здоров’я через медичну інформаційну систему, яка є у лікаря. У мобільних бригадах є ноутбуки, в пунктах щеплень встановлені системи. Ми провели переговори з розробниками і попросили їх зробити можливість сформувати довідку про проведення щеплення», – розповів Ляшко.

За його словами, ця система має спростити роботу медиків. Після того, як пацієнт зробить щеплення від коронавірусу, він має прийти до свого сімейного лікаря. Дані про його вакцинацію вже мають бути у системі і лікарю залишиться лише роздрукувати довідку про щеплення, поставити печатку та видати пацієнтові ковідний «паспорт».

Читайте також: Офіційно: МОЗ планує дозволити дистанційну торгівлю ліками

Санлікар запевняє, що підробити таку довідку не буде можливості, оскільки в всі дії можна буде побачити в системі охорони здоров’я.

Крім того, він зазначив, що МОЗ буде повідомляти про те, як проходить вакцинація та про можливі ускладнення від щеплення.

«Ми будемо повідомляти про всі випадки як інфікування, так і летальні випадки, кількості вакцинованих і про несприятливі події, які з’являються», – заявив заступник міністра.

Які документи потрібні для вакцинації?

Українці, які вирішили зробити щеплення від коронавірусу, мають приходити на пункти вакцинації з документами.

Тим громадянам України, які не заключили декларацію з сімейним лікарем, повинні засвідчити особу паспортом та пред’явити ідентифікаційний код. Без цих документів внести людину до електронної системи неможливо.

Тим українцям, які мають декларацію з сімейним лікарем, потрібно буде назвати своє ім’я, за яким лікар зможе його знайти в системі.

«Але ми просимо, щоб всі мали при собі паспорт, щоб не було жодних збоїв», – зазначають у департаменті охорони здоров’я КМДА.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.