Україна висилає консула РФ з Одеси

МЗС України оголосило персоною нон ґрата консула генерального консульства РФ в Одесі у відповідь на вислання співробітника посольства України в Москві

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Згідно з дзеркальними заходами, російський консул повинен покинути територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із оголошенням 26 квітня МЗС Російської Федерації співробітника Посольства України в Москві «persona non grata». Розглядаємо такий крок як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України», – йдеться у повідомленні.

У МЗС наголосили, що співробітник посольства України в Москві не здійснював жодних дій, що виходили б за межі його дипломатичних та консульських функцій.

«Рішення МЗС Росії грубо порушує Віденську конвенцію про дипломатичні зносини 1961 року, Віденську конвенцію про консульські зносини 1963 року та сталу дипломатичну практику», – йдеться в повідомленні.

Окрім того, у міністерстві відзначили, що залишають за собою право на подальші дії у відповідь, в разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії.

«Розглядаємо такий крок як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України», — повідомили в зовнішньополітичному відомств.

Нагадаємо. 26 квітня 2021 року МЗС Росії оголосило співробітника посольства України в РФ персоною нон ґрата і доручило йому покинути територію країни до кінця дня 30 квітня. Так Москва відповіла на «недружні дії» України, яка 19 квітня вислала співробітника посольства РФ в Києві.

Раніше в Санкт-Петербурзі був затриманий український консул Олександр Сосонюк нібито «при отриманні інформації закритого характеру в ході зустрічі з громадянином РФ». У російському МЗС заявили про «протиправну діяльність» українського консула і дали йому 72 години на те, щоб покинути Росію.

У МЗС України у відповідь оголосили персоною нон ґрата одного з радників посольства Росії в Києві.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.