Новий штам — новий виклик: Moderna взялася за розробку вакцини для нового COVID-штаму омікрон

Американська фармацевтична компанія Moderna розробляє вакцину, здатну протистояти недавно виявленому південноафриканському штаму коронавірусу омікрон (Omicron (B.1.1.529) SARS-CoV-2 Variant). Новий штам включає мутації, що спостерігаються і в дельта-варіанті.

Як повідомляють Вчасні Новини, про це інформує пресслужба компанії Moderna.

Комбінація мутацій у нововиявленому штамі, як зазначається, «являє собою значний потенційний ризик прискорення ослаблення природного та індукованого вакцинами імунітету».

У повідомленні йдеться, що Moderna вже вивчає в клінічних умовах два полівалентні бустер-кандидати, які були розроблені в очікуванні мутацій, подібних до тих, що виникли у варіанті омікрон.

«Перший кандидат (мРНК-1273.211) включає кілька мутацій, присутніх у штамі омікрон, які також були присутні в розглянутому бета-варіанті. Другий полівалентний кандидат (мРНК-1273.213) включає багато мутацій, присутніх у штамі омікрон, які також були присутні у варіантах бета та дельта», — інформує Moderna.

Дані досліджень очікуються вже у найближчі тижні.

Днями стало відомо, що у південноафриканській Ботсвані, ПАР і Гонконгу виявили десять випадків зараження новим штамом COVID-19, який може виявитися більш патогенним, ніж інші варіанти коронавірусу. Він містить 32 мутації, деякі з яких вказують на його високу трансмісивність і стійкість до вакцин.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.