Росія намагається знищити або видавити проукраїнське населення з окупованого Криму — правозахисники

Про таке каже керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, передають «Крим.Реалії».

За її словами, нині стратегічне завдання Російської Федерації — змінити склад населення в окупованому Криму. Як фізично, так і вплинути на свідомість людей.

Одним з напрямів цього є переселення на півострів з Росії мілітаризованого населення — військових РФ з їхніми сім’ями. Також в Росії триває пропаганда і пряма реклама переїжджати до Криму.

«Важливою тенденцією на тлі всього цього є те, що вона (Росія — ред.), в принципі, намагається знищити або видавити проукраїнське населення», — наголошує правозахисниця.

Голова Кримської правозахисної групи зазначає, що допомогти у розслідуванні та фіксації демографічної ситуації в окупованому Криму має закон про покарання за воєнні злочини. Він ухвалений у другому читанні, але вже пів року лежить без підпису президента.

Постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич раніше підкреслював, що за цим законом має вестися належний каталог воєнних злочинів. А стаття про злочини проти людяності має з’явитися і у Кримінальному кодексі України.

16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим провели невизнаний світовою спільнотою референдум про статус півострова. Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року оголосив про «включення Криму до складу РФ» — таким чином Росія анексувала український півострів.

Україна, Європейський Союз та Сполучені Штати не визнали результати голосування на цьому «референдумі». Нині окупаційна влада на півострові переслідує, затримує та незаконно судить українських та кримськотатарських активістів, порушує права людини.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.