У Харкові за 1,5 млн грн побудували «Стоунхендж» з бетонних блоків. У міськраді обурюються

У Харкові з бетонних блоків побудували архітектурну композицію «Скіфська спадщина». Через характерний зовнішній вигляд у місті її вже назвали «Стоунхенджем». Автор хоче за неї 1,5 мільйона гривень, проте міськрада платити відмовляється.

Проєкт можна знайти на сайті «Портал харків’янина». Про його реалізацію написав речник міськради Юрій Сидоренко.

Так, ініціативу реалізували у межах «Бюджету участі», завдяки якому кожен охочий може запропонувати свій проєкт. Щоб отримати фінансування, потрібно перемогти у голосуванні.

Як писав автор «Скіфської спадщини» Євген Кулик, він хотів створив імітацію такого об’єкта «для підвищення якості життя харків’ян, підвищення культури і туристичної привабливості міста Харкова». Там же Кулик зазначив, що бюджет цього проєкта — 1,48 мільйона гривень.

У реалізованому варіанті є ще й фігури на скіфську тематику, проте від моменту відкриття його почали асоціювати зі знаменитим «Стоунхенджем» — саме так новий об’єкт охарактеризувала адміністрація Індустріального району Харкова.

Юрій Сидоренко вже повідомив, що у такому вигляді цю споруду не приймуть — 1,5 мільйона за неї не заплатять. «У цьому питанні позиція мера принципова. Гроші реалізатору проєкту не сплачено», — наголосив речник міськради.

Про Стоунхендж

Стоунхендж — одна з найдавніших пам’яток світової цивілізації. За даними радіовуглецевого аналізу, кам’яну споруду неподалік від міста Солсбері у графстві Вілтшир побудували приблизно в той самий час, що й піраміду Хеопса в Єгипті.

На відміну від єгипетських пірамід, про призначення Стоунхенджу й про цивілізацію, яка його створила, нічого не відомо. Частина дослідників вважає Стоунхендж храмом Сонця.

В околицях Стоунхенджу немає каменоломень. За останніми даними, гігантські кам’яні моноліти могли доставити з Уельсу на відстань приблизно 240 км. Науковці не знають, як далекі предки зробили це, з огляду на тодішні примітивні технології.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.