У Путіна вважають, що вступ України у НАТО є для Росії «питанням життя і смерті»

Про таке заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков.

Він знову пожалівся, що НАТО обмануло Росію, нібито обіцяючи не розширюватися на схід. У Кремлі вважають, що через це безпека Росії зараз під загрозою.

У контексті розширення НАТО він згадав про Україну, а також про Молдову та Грузію.

«Звісно, це вже питання, ну, фактично життя і смерті для нас», — прокоментував Пєсков.

Він також заявив, що Путіна не влаштує затягування переговорів щодо гарантій безпеки. Їх проведення у Кремлі очікують у січні.

А ще там погрожують, що успішні випробування Росією гіперзвукових ракет «Циркон» «дадуть додаткову переконливість російським ініціативам гарантій безпеки».

«Будемо сподіватися, ноти таким чином стануть переконливішими», — сказав Пєсков.

То Росію обманули?

Російські ЗМІ активно поширюють тезу, нібито радянський лідер Михайло Горбачов ще у 1990 році отримав від Заходу обіцянку, що НАТО не буде розширюватися на схід.

Однак, як пише «Радіо Свобода», така інформація не відповідає дійсності. Горбачов раніше справді казав, що Москві нібито обіцяли не розширюватися на схід, проте у 2014 році він сам же й спростував свої слова.

«Тема “розширення НАТО” ніколи не обговорювалася; вона не порушувалася в ті роки. Я кажу це з повним почуттям відповідальності. Жодна східноєвропейська країна не порушувала цю проблему навіть після припинення дії Варшавського договору в 1991 році», — сказав Горбачов у жовтні 2014 року.

Тезу Росії заперечив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який зазначив, що й союзники по Альянсу категорично заперечують будь-які подібні обіцянки Росії.

Росія проти НАТО

17 грудня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало вимоги щодо гарантій безпеки з боку США та НАТО, де закликало їх не розширювати Альянс на схід і не включати до нього держави, які раніше входили до СРСР, зокрема Україну.

Окрім того, Росія вимагає від держав-членів НАТО відмовитися від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, не розміщувати додаткові збройні сили та озброєння на території всіх інших держав Європи тощо.

У НАТО після цього заявили, що готові до конструктивного діалогу з Росією, але відносини з Україною стосуються лише самої країни та 30 членів-держав Альянсу.

У МЗС України нагадали, що головною проблемою євроатлантичного простору наразі є саме збройна агресія РФ, а найкращою гарантією безпеки на континенті є згортання ескалації та припинення розв’язаного Росією міжнародного збройного конфлікту.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.