Адвокат: ОАСК скасував новий український правопис

Окружний адміністративний суд міста Києва скасував постанову Кабміну про новий український правопис.

Про це написав адвокат Дмитро Ільченко у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами адвоката, підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне не є його компетенцією. Кабмін має 30 днів на оскарження відповідного рішення до апеляційної інстанції.

«Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував Постанову КМУ про так званий «новий правопис». Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують «павзу», «Атени», «проєкт» та Марту замість Марфи. Підставою позову було те, що Уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з’ясувалося, що «мовна комісія» мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни фактично на колінах», – написав він.

Адвокат зазначив, що рішення набуває чинності після його апеляційного перегляду, якщо КМУ подасть апеляцію.

«Нагадую, що позов був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів», – додав адвокат.

Позов проти нового правопису подала мама семикласниці Юлії Пиргас, яка вважає нові правила застарілими та кумедними.

Нагадаємо. 22 травня 2019 року Кабмін схвалив нову редакцію українського правопису. Міністерство освіти і науки України рекомендувало застосовувати норми і правила нової редакції правопису з 3 червня 2019 року.

16 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі про визнання незаконною та скасування Постанови Уряду №437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено український правопис у новій редакції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.