Метеозалежність: як поліпшити стан здоров’я

Останніми роками погода в Україні змінюється настільки швидко, що буквально за тиждень можна відчути відразу 3 сезони та стільки ж температурних режимів. Такі перепади можуть викликати у багатьох людей різного роду головні болі, болі в суглобах, слабкість, дратівливість і сонливість. Саме це і є метеозалежність.

Що робити людям, які так реагують на примхи природи і як мінімізувати вплив погоди на організм?

метеозалежність

Метеозалежність: чому і як ми реагуємо на зміну погоди

Ще на початку минулого століття було доведено, що зміни в магнітному полі Землі позначаються на стані живих організмів. Коливання атмосферного тиску і температури повітря, переміщення повітряних мас сильно впливають на організм людини, який автоматично реагує на зміни, намагаючись адаптуватися. Саме так і працює метеозалежність.

У здорових людей і маленьких дітей це відбувається природно і непомітно, а люди похилого віку або ті, що мають захворювання, просто не мають необхідних сил і барорецептори просто не справляються зі своїм завданням. Саме тому в дні, коли атмосферний тиск різко змінюється, вони страждають від запаморочення, головного болю, шуму у вухах, ознобу, нудоти та навіть депресії.

В Україні, за даними спостережень, від зміни погодних умов страждають 35% дорослих людей. Найчастіше симптоми проявляються у вигляді головного болю, мігреней, підвищеного або зниженого тиску, нудоти, ознобу, шуму у вухах. Навіть депресії. І це відбувається під час найменших коливань погоди.

На різке зниження та підвищення температури повітря найбільше реагують люди, які мають проблеми з нирками або легенями. Дощ та сніг впливають на тих, хто переніс інфаркт, страждає на підвищення або зниження тиску, стенокардію. Люди, які хворіють на ревматизм, взагалі стають «барометрами», оскільки через погіршення самопочуття здатні передбачити зміни погоди краще, ніж це робить Гідрометцентр.

Як полегшити самопочуття при зміні погоди

Тим, хто страждає на метеозалежність, потрібно знати, що здоровий спосіб життя – головне. Якщо просто налагодити правильний режим харчування та сну, внести у свій розклад дня хоча б мінімальні фізичні навантаження, то це вже 70% успіху у боротьбі за добре самопочуття.

Гіпотонікам (людям з пониженим тиском), які страждають від занепаду сил, запаморочення голови, зниження уваги та концентрації рекомендується висипатися і частіше дихати свіжим повітрям. У ці дня варто відмовитися від фізичних навантажень і мінімізувати емоційні. Для підвищення артеріального тиску можна випити чашку міцної кави або солодкого чорного чаю. Також стануть корисними настоянки женьшеню, лимонника й елеутерококу.

Від мігрені у вітряну погоду може допомогти лише прийом знеболюючий препаратів. При цьому потрібно більше відпочивати та не зловживати прийомом рідини, яка може збільшити артеріальний тиск і посилити біль.

Гіпертонікам варто відмовитися від страв з високим вмістом солі, яка затримує в організмі рідину, через що й підвищується тиск. Навесні та восени варто взагалі звести до мінімуму вживання солоної їжі. Крім того, потрібно виключити з раціону напої, що містять кофеїн: каву, чай і енерготоніки, замінивши їх трав’яними чаями, відварами шипшини й узваром.

Всім і кожному (якщо немає протипоказань) бажано включати у меню печені яблука, родзинки, курагу і банани, які місять калій. Саме він допоможе поліпшити стан вегетативної нервової системи і зведе до мінімуму дію адреналіну, який активно виділяється наднирниками. Правильне харчування – баланс овочів, м’яса, риби, яєць і кисломолочних продуктів.

Читайте також: Нові правила виклику «швидкої»: що змінилось

Дуже корисним буде регулярний контрастний душ, тепла ванна з хвойним екстрактом (35-37 градусів вода, тривалість – 10-15 хвилин), легкі фізичні вправи, провітрювання приміщення та прогулянки на вулиці.

Ці прості способи допоможуть синхронізувати біоритми й уникнути будь-яких симптомів метеозалежності.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.