Стефанчук: Перший референдум можна провести вже цього року

Кількість всеукраїнських референдумів, які можна проводити в рік – не обмежена. Після підписання законопроєкту президентом можна перший провести вже в цьому році.

Про це розповів перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук у коментарі Громадському радіо, передають Вчасні Новини.

За його словами, відразу після підписання Зеленським законопроєкту, можна буде провести перший референдум.

«Я щиро сподіваюся, що найближчим часом президент Володимир Зеленський підпише законопроєкт і він стане реальністю. Зібрати референдум можна буде відразу після цього. Повторюю: проведення референдуму залежить тільки від ініціативи населення, а не від волі президента чи Верховної Ради», – заявив Стефанчук.

Він також пояснив, що для проведення референдуму серед виборців мають обрати 60 осіб, які увійдуть до ініціативної групи. Критеріїв відбору майже немає, однак вони повинні мати право голосу на момент обрання.

«Цих людей повинні обирати на зборах громадян України за участю 300 виборців, які й повинні висунути ініціативну групу. Потім ініціативна група проводить відповідні реєстраційні процедури в Центральній виборчій комісії та починає збирати підписи для ініціювання референдуму. Уже ЦВК повинен стежити за тим, щоб ці три мільйони підписів давали українці, які дійсно є в реєстрі виборців тощо. Це великі складні бюрократичні процедури, але вони прописані на рівні Виборчого кодексу і на рівні законодавства. Тобто відповідальність за людей, які підписуються, на Центрвиборчкомі», – каже він.

Перший віце-спікер Ради зазначив, що ініціативна група формує одне конкретне питання, яке у разі необхідності розглядає Конституційний суд на предмет того, чи не суперечить питання Конституції.

Для ініціювання референдуму потрібно мінімум 3 мільйони підписів – їх ініціативна група повинна зібрати протягом 90 днів, при цьому в кожній області підписатися повинні щонайменше 100 тисяч виборців.

Водночас рішення народу, прийняте на референдумі, відразу імплементується і не вимагає додаткового прийняття якимось органом влади.

«Ми виходили з того, що будь-який референдум повинен відразу впроваджуватися або мати обов’язковість його впровадження через відповідні нормативні акти. Саме тому деякі питання не можуть виноситися на референдум. Йдеться про питання податків, бюджету, амністії або питання, якими займаються правоохоронці, прокуратура або суд. А також про тих питаннях, які можуть суперечити Конституції, підривати захист прав людини, незалежність, суверенітет або територіальну цілісність України. Якщо ж народ висловився за якогось питання щодо якого ще немає рішення, то Кабінет міністрів за півроку повинен розробити відповідний законопроект з цього питання і внести на розгляд Ради. Логіка в обох випадках одна – у нас не буде консультативних референдумів, оскільки як мінімум це дуже витратна подія», – сказав Стефанчук.

Проведення одного такого референдуму буде коштувати бюджету близько 2 мільярдів гривень.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.