Прострочений паспорт і перетин КПВВ: що робити тим, хто не встиг вклеїти фото?

Багато людей, з тих чи інших причин, вимушені перетинати лінію розмежування в обидві сторони. Навіть попри складнощі, які сьогодні існують. Але прострочений паспорт і раніше був проблемою для тих, хто хотів перетнути КПВВ.

Про прострочений паспорт розповіла юристка, керівниця відділу надання безоплатної правової допомоги Білоцерківського місцевого центру Олена Вдовика в програмі «Имею право», передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами юристки, якщо громадянин не встиг вклеїти фотокартку по досягненню віку, з паспортом можна виїхати з ОРДЛО через КПВВ. Однак на вільній території Україні документ необхідно правильно оформити.

Фото в паспорті громадянина України змінюється в 25 і 45 років. До карантину через пандемію це потрібно зробити протягом 30 днів після настання зазначеного віку, однак зараз вимогу щодо термінів призупинено.

Чи можна приїхати в Україну, якщо прострочений паспорт?

Новий порядок перетину лінії дотику на Донбасі, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 17 липня 2019 року № 815, діє з 28 листопада 2020 року. У документі зазначено, що особа з ОРДЛО і Криму може перетнути КПВВ із зіпсованим, простроченим паспортом або взагалі без нього.

«Потрапивши на підконтрольну Україні територію, ви повинні звернутися в територіальний орган міграційної служби, де у вас візьмуть документи для вклеювання фотокартки. Натомість ви отримаєте довідку, з якою зможете перетнути лінію зіткнення, повернутися назад (якщо у вас не буде можливості побути кілька днів на підконтрольній Україні території)», – сказала юристка.

Якщо оформлення паспорта не було здійснено своєчасно, то настають правові наслідки і сам документ вважається недійсним. Тож оформити будь-які інші документи, влаштуватися на роботу, тощо людина не зможе. Крім того, доведеться сплатити штраф, сума якого залежить від тривалості строку, коли паспорт був недійсним.

«Якщо ви оформлювали свій паспорт у формі книжечки зразка 1994 року в територіальному підрозділі міграційної служби, який зараз вже не діє або розташований на непідконтрольній території. У цьому випадку, окрім базових, вам потрібно взяти і інші документи, які будуть підтверджувати вашу особистість: наприклад, посвідчення водія, закордонний паспорт або свідоцтво про народження», — акцентувала Олена Вдовика.

Варто також зазначити, що особа, яка проживає без паспорта або з недійсним паспортом громадянина України, а також без реєстрації місця проживання може отримати попередження. Про це йдеться в ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.