РФ відкриє виборчі дільниці в ОРДЛО: чому це небезпечно

Мова йде про вибори в Державну думу Росії, які відбудуться восени 2021 року. Окупаційна адміністрація ОРДЛО вже отримала завдання.

Про це повідомляє Східна правозахисна група з посиланнями на власні джерела, передають Вчасні Новини.

Подробиці. В окупованих районах Донецької і Луганської областей планують відкрити виборчі дільниці для взяття участі в голосуванні місцевих жителів на виборах у Росії.

«За інформацією наших джерел, таке розпорядження окупаційним адміністраціям РФ в ОРДЛО було спущено з Кремля», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники наголошують, що з боку Росії було поставлено завдання окупаційним адміністраціям. Серед них:

  • забезпечення участі в голосуванні не менше ніж 50% жителів ОРДЛО (ті, які отримали паспорт РФ) від загальної кількості «громадян» РФ в ОРДЛО (250-350 тисяч);
  • забезпечення нормального процесу політичної агітації партій РФ на території ОРДЛО за участю місцевих «політичних діячів»;
  • прискорення процесу видачі і збільшення кількості виданих паспортів РФ в ОРДЛО;
  • організація медійної кампанії від місцевих жителів і «політичних діячів» ОРДЛО з вимогою взяття участі в голосуванні на майбутніх виборах у ДД РФ;
  • підготовка виборчих дільниць і вибір приміщень, в яких будуть проводитися вибори.

«Такими діями РФ продовжує реалізацію стратегії гібридної війни проти України, мета Кремля – це де-факто повна інтеграція Луганської та Донецької областей у РФ», – підсумували правозахисники.

Прокоментував ситуацію з підготовкою ОРДЛО до виборів у РФ і політичний експерт Володимир Воля в коментарі «Апострофу». Він нагадав про те, що на окупованій території Донбасу хоче відкрити «партійний центр» російська партія «Справедлива Росія – За правду», про що ми вже писали раніше.

Експерт зазначив, що Київ має реагувати, інакше Росія розцінить це як слабкість і готовність знехтувати національними інтересами. На його думку, таким чином агресор хоче показати ОРДЛО «своєю територією», на якій вони можуть робити все, що захочуть.

«Те ж саме стосується форуму «Русский Донбас», який раніше пройшов у Донецьку. У середньостроковій перспективі такі дії означають, що Москва може або в односторонньому порядку визнати ЛДНР, або поставити питання про «приєднання «української території», – сказав Воля.

Окрім того, він нагадав, що Кремль не відмовився від активної присутності в Придністров’ї, Вірменії та на окупованих територіях Грузії – в Південній Осетії і Абхазії попри політичні та економічні складнощі.

«При такому військово-політичному розкладі розраховувати, що Москва просто так піде з Донбасу, було б легковажним. Росіяни можуть піти на поступки, тільки якщо отримають в ОРДЛО контрольовану ними «автономію», але це вкрай ризикований для України сценарій», – завершив він .

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.