Третьякова: ми можемо запровадити віддалену ідентифікацію, щоб платити пенсії в ОРДЛО

Третьякова заявила, що Україна повинна платити пенсії в ОРДЛО тим, хто не приїздить на підконтрольну територію. Вже є постанова НБУ про віддалену ідентифікацію

Про це розповіла Голова комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в інтерв’ю РБК-Україна, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Третьякова заявила, що Україна може платити пенсії в ОРДЛО тим, хто не приїздить на підконтрольну територію. І для цього можна запровадити віддалену ідентифікацію.

«Вже є постанова НБУ про віддалену ідентифікацію. І відповідні програмні забезпечення, як коли ми верифікуємося по обличчю через смартфон. Головне, щоб не було фальсифікацій, щоб була жива людина. НБУ і Міністерство цифрової трансформації кажуть, що технічно це можливо», – сказала вона.

Третьякова зазначила, що виплата пенсій є обов’язком нашої держави, а не допомога жителям, які живуть в ОРДЛО.

«Це не допомога. Це обов’язок держави. І є купа висновків, у тому числі ЄСПЛ, що пенсії є власністю людини, яку держава має віддати. <…> Проблема з ОРДЛО у тому, що є випадки, коли за людину, оформлюючи якісь доручення, довіреності, забирають кеш і потім не віддають гроші. Такому держава має запобігти. Бо це терор і піратство», – сказала вона.

Водночас вона не вважає, що, виплачуючи пенсії в ОРДЛО, уряд тим самим фінансує окупантів.

«Держава має не допустити фінансування окупантів. Можна зупинити виплати. Але має бути закон про зупинку виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, які перебувають тут на території. Попередня влада такий закон не вносила, пенсії виплачували на рівні постанови КМУ, що, до речі, теж не відповідає Конституції. Я такий законопроект також вносити не буду. Бо вважаю, що ми маємо виплачувати», – заявила вона.

Третьякова додала, що в ОРДЛО «не тільки колаборанти працюють, там є наші пенсіонери». Ці люди не мали змоги переїхати на підконтрольну територію.

«Вважайте, що це гуманітарна допомога для тих наших громадян, які не змогли виїхати», – сказала вона.

За її словами, відокремити методологічно ВПО, які проживають там, і ВПО, які проживають тут, неможливо. Окрім того, потрібно відкривати КПВВ, щоб не розривались зв’язки людей з родичами, адже «Берлінська стіна вже бачила, як рушилися родини». Водночас, вона додала, що окупанти не відкривають КПВВ не через «ковід», а тому, що «ми почали жити краще».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.