Відключення від SWIFT і відмова від «Північного потоку»: ЄП готує нові санкції проти РФ

Заходи впливу можуть бути застосовані в разі, якщо Росія «не припинить ескалацію конфлікту на південному сході України». Росія вже готується і каже про створення власної системи SWIFT.

Про це йдеться в проекті резолюції, опублікованому на сайті Європарламенту, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Сьогодні, 29 квітня, в Європарламенті відбудеться голосування за проект резолюції, в якій передбачені заходи впливу на Росію в разі, «якщо вона не припинить ескалацію конфлікту на південному сході України».

У тексті оприлюдненого документа міститься заклик до Росії припинити «практику невиправданого нарощування військових сил для створення загроз сусідам».

«Європарламент висловлює жаль через поточний стан відносин ЄС з Росією, викликаний агресією Росії і триваючою дестабілізацією в Україні, ворожій поведінці щодо країн-членів ЄС», – йдеться в проекті резолюції.

Європарламент закликає документом владу країн ЄС відключити Росію від системи банківських платежів SWIFT, зупинити реалізацію проекту «Північний потік-2», запустити режим санкцій за корупційні злочини та включити в них «російських олігархів», відмовитися від російської нафти і газу «в разі продовження агресії в Україні».

Резолюція Європарламенту є рекомендацією для країн Євросоюзу і не обов’язкова до виконання.

Водночас Росія готується до того, що санкції можуть бути застосовані. Сьогодні міністр закордонних справ Сергій Лавров в інтерв’ю «РИА Новости» заявив, що у Росії є база для створення аналога платіжної системи SWIFT.

«І я переконаний, що і уряд, і Центральний банк повинні робити все, щоб ця база була надійна та гарантувала повну незалежність і гарантію від збитків, яких хтось нам може постаратися додатково нанести», – заявив Лавров.

Нагадаємо. Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни Євросоюзу розглянути можливість відключення Росії від міжнародної системи передачі міжбанківських платежів SWIFT.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.